SZEGEDI HÍRHATÁR - Múzeumba illenek a háztartási gépeink?

SZEGEDI HÍRHATÁR
   
 2019.02.20.
 Szerda
Ma Álmos napja van.
Holnap Eleonóra napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2015. 07. 20. 07:06     


Múzeumba illenek a háztartási gépeink?
Aki nem volt elég gyors, lemaradt a kormány mosógépcsere-programjáról. Minden régióban néhány óra után elfogyott a pályázati keret. Újabb félmilliárd forint bevetése várható, és rá is fér a háztartásokra a gépfrissítés, mert a mieink a legöregebbek az unióban.

A háztartási gépek támogatott cseréjének sikere nem véletlen, állítja a világgazdaság online: a statisztikák szerint elöregedtek a háztartási gépeink. A gyártókat és forgalmazókat tömörítő CECED Magyarország Egyesülés adatai szerint e téren az utolsók között kullogunk az Unióban. Az itthon használt gépek 59 százaléka 8 évnél idősebb, a mosógépeknél ez az arány 49 százalék a 2015-ös adatok szerint. Az arány évről évre romlik. A csereprogram egyébként nem hazai találmány, Hollandiában, Olaszországban és Spanyolországban is volt hasonló, elsősorban a környezetvédelmi és energiahatékonysági célok elérése érdekében.

Mészáros Fanni, a CECED ügyvezetője azt mondta: a tavaly megvalósult hűtőgépcsere-akcióba 25 ezer pályázat érkezett, és végül több mint 22 ezer készüléket cseréltek ki. Most legjobb esetben 20 ezer háztartásba kerülhet új mosógép, igaz, nem hivatalos információk szerint újabb 500 milliós keretet tervez elkölteni hasonló célra a kormány. Az ok egyszerű: a régi gépek többet fogyasztanak, egy új, energiatakarékos hűtő ára például öt év alatt megtérülhet, sokan mégsem tudják lecserélni a matuzsálemi korú gépeket.

Annak ellenére, hogy egyre öregebbek a gépek, sokan ragaszkodnak az évtizedek óta működő régihez, mert általános a vélekedés, hogy az újak rövidebb ideig bírják – pont azért, hogy minél gyakrabban cseréljék a tulajdonosok. Ráadásul a ma 5–8 év után bedöglő masinák javítása is annyira drága, hogy olcsóbb újat venni – vélik sokan. Mészáros Fanni szerint azonban az ok más: évtizedekkel ezelőtt kisebb igénybevételnek voltak kitéve a gépek és nagyobb beruházásnak is számítottak, ezért például nem fordult elő, hogy valaki pusztán esztétikai ok miatt lecserélt egy még működő mosógépet. Ma viszont többször cserélünk, de ennek gyakran nem műszaki oka van. Az pedig, hogy egyre öregebbek a gépek, arra utal, hogy a mostani berendezések is bírják a kiképzést.

A jelenség hátterében persze egy összeesküvés-elmélet is áll, amely a „tervezett elavulás” nevet kapta. A lényege, hogy a gazdasági növekedés fenntartása érdekében több cég kevésbé tartós, hamarabb elromló, ezért hamarabb cserélendő terméket kezdett gyártani, sőt a túlságosan strapabíró készülékeket visszahívták, és gyengébb változatot hoztak forgalomba. Egy másik elmélet szerint az egyik nyomtatójába egy gyártó olyan alkatrészt épített be, amely egy bizonyos oldalszám kinyomtatása után blokkolja a termék működését. Ilyen estetekről készült A villanykörte-összeesküvés című film, amelynek állításait azonban senki sem erősítette meg, és természetesen a cégek is tagadják, hogy van ilyen.

Több nagy gyártó eleve azzal reklámozza magát, hogy a háztartási gépeiket legalább 15 évre tervezik, és ezt a gyakorlatban nem is sikerült cáfolni. Ha valaki mégis „önmegsemmisítőket” építene be a gépeibe, az a legtöbb országban csalásnak minősül, komoly pénzbüntetés, vagy akár börtön járhat érte.

 


További hírek

  Február végére újra miénk a Liget
2019. 02. 19. 20:18 szegedi-hirhatar.hu
  Február végére újra miénk a Liget
2019. 02. 19. 20:18 szegedi-hirhatar.hu
  Szerdán kezdődik a Belvárosi Mozi felújítása
2019. 02. 19. 19:57 szegedi-hirhatar.hu
  Ezen a héten is emelkedik az üzemanyagok ára
2019. 02. 18. 21:05 szegedi-hirhatar.hu
  Szegeden hallhatja a hazai közönség először élőben a Prodigy új lemezét
2019. 02. 18. 20:59 szegedi-hirhatar.hu
  Lehűlés jön a hét közepén
2019. 02. 18. 20:50 szegedi-hirhatar.hu
  Nyomon követhető lesz minden doboz gyógyszer
2019. 02. 17. 13:03 szegedi-hirhatar.hu
  Elfogadták a város költségvetését, megvannak az idei kitüntetettek
2019. 02. 17. 11:11 szegedi-hirhatar.hu
  Jövő héten Makkosházán és Baktóban mossák az ivóvízhálózatot
2019. 02. 17. 11:02 szegedi-hirhatar.hu
  Csokicsodák hétvégéje az Árkádban
2019. 02. 15. 14:00 szegedi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport