SZEGEDI HÍRHATÁR - Múzeumba illenek a háztartási gépeink?

SZEGEDI HÍRHATÁR
   
 2018.12.10.
 Hétfő
Ma Judit napja van.
Holnap Árpád napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2015. 07. 20. 07:06     


Múzeumba illenek a háztartási gépeink?
Aki nem volt elég gyors, lemaradt a kormány mosógépcsere-programjáról. Minden régióban néhány óra után elfogyott a pályázati keret. Újabb félmilliárd forint bevetése várható, és rá is fér a háztartásokra a gépfrissítés, mert a mieink a legöregebbek az unióban.

A háztartási gépek támogatott cseréjének sikere nem véletlen, állítja a világgazdaság online: a statisztikák szerint elöregedtek a háztartási gépeink. A gyártókat és forgalmazókat tömörítő CECED Magyarország Egyesülés adatai szerint e téren az utolsók között kullogunk az Unióban. Az itthon használt gépek 59 százaléka 8 évnél idősebb, a mosógépeknél ez az arány 49 százalék a 2015-ös adatok szerint. Az arány évről évre romlik. A csereprogram egyébként nem hazai találmány, Hollandiában, Olaszországban és Spanyolországban is volt hasonló, elsősorban a környezetvédelmi és energiahatékonysági célok elérése érdekében.

Mészáros Fanni, a CECED ügyvezetője azt mondta: a tavaly megvalósult hűtőgépcsere-akcióba 25 ezer pályázat érkezett, és végül több mint 22 ezer készüléket cseréltek ki. Most legjobb esetben 20 ezer háztartásba kerülhet új mosógép, igaz, nem hivatalos információk szerint újabb 500 milliós keretet tervez elkölteni hasonló célra a kormány. Az ok egyszerű: a régi gépek többet fogyasztanak, egy új, energiatakarékos hűtő ára például öt év alatt megtérülhet, sokan mégsem tudják lecserélni a matuzsálemi korú gépeket.

Annak ellenére, hogy egyre öregebbek a gépek, sokan ragaszkodnak az évtizedek óta működő régihez, mert általános a vélekedés, hogy az újak rövidebb ideig bírják – pont azért, hogy minél gyakrabban cseréljék a tulajdonosok. Ráadásul a ma 5–8 év után bedöglő masinák javítása is annyira drága, hogy olcsóbb újat venni – vélik sokan. Mészáros Fanni szerint azonban az ok más: évtizedekkel ezelőtt kisebb igénybevételnek voltak kitéve a gépek és nagyobb beruházásnak is számítottak, ezért például nem fordult elő, hogy valaki pusztán esztétikai ok miatt lecserélt egy még működő mosógépet. Ma viszont többször cserélünk, de ennek gyakran nem műszaki oka van. Az pedig, hogy egyre öregebbek a gépek, arra utal, hogy a mostani berendezések is bírják a kiképzést.

A jelenség hátterében persze egy összeesküvés-elmélet is áll, amely a „tervezett elavulás” nevet kapta. A lényege, hogy a gazdasági növekedés fenntartása érdekében több cég kevésbé tartós, hamarabb elromló, ezért hamarabb cserélendő terméket kezdett gyártani, sőt a túlságosan strapabíró készülékeket visszahívták, és gyengébb változatot hoztak forgalomba. Egy másik elmélet szerint az egyik nyomtatójába egy gyártó olyan alkatrészt épített be, amely egy bizonyos oldalszám kinyomtatása után blokkolja a termék működését. Ilyen estetekről készült A villanykörte-összeesküvés című film, amelynek állításait azonban senki sem erősítette meg, és természetesen a cégek is tagadják, hogy van ilyen.

Több nagy gyártó eleve azzal reklámozza magát, hogy a háztartási gépeiket legalább 15 évre tervezik, és ezt a gyakorlatban nem is sikerült cáfolni. Ha valaki mégis „önmegsemmisítőket” építene be a gépeibe, az a legtöbb országban csalásnak minősül, komoly pénzbüntetés, vagy akár börtön járhat érte.

 


További hírek

  Történelmi szegedi arany gyorskorcsolyában
2018. 12. 09. 14:14 szegedi-hirhatar.hu
  Teljesen elkészült a kereszteződés a Novotel Hotelnél
2018. 12. 09. 13:22 szegedi-hirhatar.hu
  Moziba vitték a bohócdoktorok a gyerekeket
2018. 12. 09. 11:55 szegedi-hirhatar.hu
  Új Duna-híd épülhet Mohácsnál, Szegedre is hatással lesz
2018. 12. 08. 14:13 szegedi-hirhatar.hu
  Jött, hozott, ülni fog
2018. 12. 08. 13:35 szegedi-hirhatar.hu
  Folytatódik az önkormányzati bérlakások felújítása Szegeden
2018. 12. 07. 14:45 szegedi-hirhatar.hu
  Győzelmet tett a szurkolók Mikulás csomagjába a Szeged
2018. 12. 07. 14:35 szegedi-hirhatar.hu
  Jénahát: Magyar Népköztársaság felirattal jött ki egy „új” pénzérme
2018. 12. 07. 14:00 hirhatar.hu
  Már áll a betlehem a Széchenyi téren
2018. 12. 06. 19:33 szegedi-hirhatar.hu
  Lázár János és Szabó Bálint együtt repesztett 200 km/h-val az M5-ösön...?
2018. 12. 06. 14:55 szegedi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport