SZEGEDI HÍRHATÁR - Kezdődik a quaestoros ügyfelek kifizetése

SZEGEDI HÍRHATÁR
   
 2019.05.21.
 Kedd
Ma Konstantin napja van.
Holnap Júlia, Rita napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2015. 07. 13. 07:02     


Kezdődik a quaestoros ügyfelek kifizetése
Indul a Quaestor-kötvényesek kártalanítása, az ügyfelek levélben kapnak tájékoztatást. Az egyéb értékpapírok tulajdonosainak és a hatmillió forintnál nagyobb összeget vesztett befektetőknek még várniuk kell – adja hírül a Napi Gazdaság Online.

Hétfőn indul a Quaestor-kötvényesek kártalanítása a Befektetővédelmi Alapot (Beva) terhelő rész kifizetésével. A fiktív kötvények miatti pénzkövetelést fizeti ki először a Beva a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapján (QA) keresztül. Az összeghatár egyenként húszezer euró, ami nagyjából hatmillió forintot jelent, a csaknem 32 ezer ügyfél összesen 88 milliárd forintot kap – tájékoztatta a QA a távirati irodát. Az ügyfelek személyre szóló levélben kapnak tájékoztatást arról, hogy az általuk benyújtott kártalanítási igény után milyen mértékű összeget kapnak, illetve a kárrendezés számításának módjáról is. A 32 ezer károsultból a húszezer eurós kifizetés 22 ezer embert teljes egészében kártalanít. A kötvényesek május 6. és június 5. között nyújthatták be igényléseiket, az egyéb értékpapírok tulajdonosai egy másik eljárásban, május 22-től kérvényezhetnek és egy év áll rendelkezésükre. 

 

A portál szerint a százezer euróig (harmincmillió forintig) fennmaradó további követeléseket a QA később teljesíti. Ennek oka az, hogy az összesen százmilliárd forintos tétel kifizetése csak az Alkotmánybíróság döntése és az ahhoz igazodó, esetleg szükséges jogszabályi változások ismeretében folytatódhat.

 

A QA a napokban jelezte, hogy a fenti eljárás miatt nem jutott hitelhez sem a Magyar Nemzeti Banknál, sem más pénzpiaci szereplőnél, ezért kényszerül késleltetni a hatmillió forint feletti kifizetéseket. Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára ezzel kapcsolatban emlékeztetett, hogy a Quaestor-törvényben rögzített kárrendezést megtámadták a bankok az Alkotmánybíróságon. Mint fogalmazott: a bankárok többször kinyilvánították, hogy nem tartják igaz­ságosnak a kártalanítást, és a Magyar Bankszövetség is ezt az álláspontot képviselte.

 

Az AB eljárásának nincs halasztó hatálya Szakács László, az Ország­gyűlés költségvetési bizottságának szocia­lista tagja szerint, aki megjegyezte: a pénzügyi felügyeletet ellátó MNB mulasztott a brókerügyben, mert a megfelelő felügyeleti eljárásokat nem hajtotta végre, lehetővé téve ezzel a fideszes brókercégek csalását. A Fidesz-frakció kiemelte, a kártalanítást a bankok akadályozzák, a csaló brókerek pártján pedig a szocialisták állnak, hiszen nemmel szavaztak a pénzügyi szolgáltatók felügyeletét szigorító törvényre.

A Beva azt közölte, hogy száztízmilliárd forintos, három hónapos áthidaló hitelt vesz fel a jegybanktól a folyamatban lévő kártalanítási eljárások (Buda-Cash, Hungária Értékpapír Zrt., Quaestor) miatt szükségessé vált kifizetésekre.

 

A Quaestor Értékpapír Zrt. tevékenységi engedélyét a jegybank március 10-én függesztette fel részlegesen, és felügyeleti biztost rendelt ki céghez. Előző este a Quaestor-csoport kötvénykibocsátó cége, a Quaestor Financial Hrurira Kft. öncsődöt jelentett. A jegybank szerint a Quaestor Hruria Kft. 210 milliárd forint vállalati kötvényt bocsátott ki, ebből vélhetően 150 milliárd forintnyi volt fiktív. A kötvényeket a csoport értékpapír-kereskedő cége forgalmazta.

 

A Quaestor ügyében március 11-én nyomozás indult, később a Nemzeti Nyomozó Iroda három személyt őrizetbe vett üzletszerűen elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalás bűntette és más bűncselekmény gyanúja miatt.


További hírek

  Egy hét múlva lesz a voksolás
2019. 05. 19. 18:00 szegedi-hirhatar.hu
  A jövő héten is többször lesz esős idő
2019. 05. 19. 17:54 szegedi-hirhatar.hu
  Az árvíz előtti Szeged központjáról nyílt kiállítás a Kass Galériában
2019. 05. 17. 19:52 szegedi-hirhatar.hu
  Egyetértésben szavazták meg az új jóléti csomagot Szegeden
2019. 05. 17. 19:41 szegedi-hirhatar.hu
  Liszt-majmocska született a Szegedi Vadasparkban
2019. 05. 17. 19:36 szegedi-hirhatar.hu
  Külföldi bírók vezetik a döntőt
2019. 05. 16. 14:21 szegedi-hirhatar.hu
  Elkobzott pumát fogadott örökbe az amerikai nagykövetség Szegeden
2019. 05. 16. 14:15 szegedi-hirhatar.hu
  Tíznapos fesztivállal köszöntik Szeged napját
2019. 05. 13. 19:41 szegedi-hirhatar.hu
  Tizennégy bemutató lesz az új évadban a Szegedi Nemzeti Színházban
2019. 05. 13. 19:25 szegedi-hirhatar.hu
  A Vadaspark új kis jövevényei a sörényes farkasok
2019. 05. 13. 19:19 szegedi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport