SZEGEDI HÍRHATÁR - Kezdődik a quaestoros ügyfelek kifizetése

SZEGEDI HÍRHATÁR
   
 2018.12.12.
 Szerda
Ma Gabriella napja van.
Holnap Luca napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2015. 07. 13. 07:02     


Kezdődik a quaestoros ügyfelek kifizetése
Indul a Quaestor-kötvényesek kártalanítása, az ügyfelek levélben kapnak tájékoztatást. Az egyéb értékpapírok tulajdonosainak és a hatmillió forintnál nagyobb összeget vesztett befektetőknek még várniuk kell – adja hírül a Napi Gazdaság Online.

Hétfőn indul a Quaestor-kötvényesek kártalanítása a Befektetővédelmi Alapot (Beva) terhelő rész kifizetésével. A fiktív kötvények miatti pénzkövetelést fizeti ki először a Beva a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapján (QA) keresztül. Az összeghatár egyenként húszezer euró, ami nagyjából hatmillió forintot jelent, a csaknem 32 ezer ügyfél összesen 88 milliárd forintot kap – tájékoztatta a QA a távirati irodát. Az ügyfelek személyre szóló levélben kapnak tájékoztatást arról, hogy az általuk benyújtott kártalanítási igény után milyen mértékű összeget kapnak, illetve a kárrendezés számításának módjáról is. A 32 ezer károsultból a húszezer eurós kifizetés 22 ezer embert teljes egészében kártalanít. A kötvényesek május 6. és június 5. között nyújthatták be igényléseiket, az egyéb értékpapírok tulajdonosai egy másik eljárásban, május 22-től kérvényezhetnek és egy év áll rendelkezésükre. 

 

A portál szerint a százezer euróig (harmincmillió forintig) fennmaradó további követeléseket a QA később teljesíti. Ennek oka az, hogy az összesen százmilliárd forintos tétel kifizetése csak az Alkotmánybíróság döntése és az ahhoz igazodó, esetleg szükséges jogszabályi változások ismeretében folytatódhat.

 

A QA a napokban jelezte, hogy a fenti eljárás miatt nem jutott hitelhez sem a Magyar Nemzeti Banknál, sem más pénzpiaci szereplőnél, ezért kényszerül késleltetni a hatmillió forint feletti kifizetéseket. Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára ezzel kapcsolatban emlékeztetett, hogy a Quaestor-törvényben rögzített kárrendezést megtámadták a bankok az Alkotmánybíróságon. Mint fogalmazott: a bankárok többször kinyilvánították, hogy nem tartják igaz­ságosnak a kártalanítást, és a Magyar Bankszövetség is ezt az álláspontot képviselte.

 

Az AB eljárásának nincs halasztó hatálya Szakács László, az Ország­gyűlés költségvetési bizottságának szocia­lista tagja szerint, aki megjegyezte: a pénzügyi felügyeletet ellátó MNB mulasztott a brókerügyben, mert a megfelelő felügyeleti eljárásokat nem hajtotta végre, lehetővé téve ezzel a fideszes brókercégek csalását. A Fidesz-frakció kiemelte, a kártalanítást a bankok akadályozzák, a csaló brókerek pártján pedig a szocialisták állnak, hiszen nemmel szavaztak a pénzügyi szolgáltatók felügyeletét szigorító törvényre.

A Beva azt közölte, hogy száztízmilliárd forintos, három hónapos áthidaló hitelt vesz fel a jegybanktól a folyamatban lévő kártalanítási eljárások (Buda-Cash, Hungária Értékpapír Zrt., Quaestor) miatt szükségessé vált kifizetésekre.

 

A Quaestor Értékpapír Zrt. tevékenységi engedélyét a jegybank március 10-én függesztette fel részlegesen, és felügyeleti biztost rendelt ki céghez. Előző este a Quaestor-csoport kötvénykibocsátó cége, a Quaestor Financial Hrurira Kft. öncsődöt jelentett. A jegybank szerint a Quaestor Hruria Kft. 210 milliárd forint vállalati kötvényt bocsátott ki, ebből vélhetően 150 milliárd forintnyi volt fiktív. A kötvényeket a csoport értékpapír-kereskedő cége forgalmazta.

 

A Quaestor ügyében március 11-én nyomozás indult, később a Nemzeti Nyomozó Iroda három személyt őrizetbe vett üzletszerűen elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalás bűntette és más bűncselekmény gyanúja miatt.


További hírek

  Egy lopott BMW és egy lopott Volkswagen is fennakadt a magyar határon
2018. 12. 11. 15:57 szegedi-hirhatar.hu
  Szabó Sándor: Ez a „rabszolgatörvény” elfogadhatatlan!
2018. 12. 11. 15:43 szegedi-hirhatar.hu
  Hamarosan megújul az orvosi rendelő Béketelepen
2018. 12. 11. 15:35 szegedi-hirhatar.hu
  Angliából érkezett a szegedi csupaszpofájú tamarin párja
2018. 12. 10. 22:35 szegedi-hirhatar.hu
  Ott a helye, amennyiben többet akar tudni az adójogszabályok változásáról
2018. 12. 10. 22:27 szegedi-hirhatar.hu
  Szegedi cég is forgalmazott szennyezett zabpelyhet
2018. 12. 10. 22:20 szegedi-hirhatar.hu
  Történelmi szegedi arany gyorskorcsolyában
2018. 12. 09. 14:14 szegedi-hirhatar.hu
  Teljesen elkészült a kereszteződés a Novotel Hotelnél
2018. 12. 09. 13:22 szegedi-hirhatar.hu
  Semmi sem számít: Megfagyott egy idős ember Ferencvárosban
2018. 12. 09. 13:03 hirhatar.hu
  Moziba vitték a bohócdoktorok a gyerekeket
2018. 12. 09. 11:55 szegedi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport