. Ma Zita napja van.
Móra emlékkiállítás: A Daru utcától a Móra Ferenc utcáig
2014-05-11 09:43:04
Móra emlékkiállítás: A Daru utcától a Móra Ferenc utcáig

Móra emlékkiállítás: A Daru utcától a Móra Ferenc utcáig

Móra Ferenc születésének 135., halálának 80. évfordulóján őszig tartó rendezvénysorozattal emlékezik egykori igazgatójára a Somogyi-könyvtár. A nagy előd alakját kiállítással, emléksétával, filmvetítéssel, előadásokkal, gyermekprogramokkal idézik fel és a bibliotéka honlapján lehet voksolni a legkedvesebb Móra-művekre is.


Vészits Andrea, Móra Ferenc dédunokája nyitja meg 2014. május 12-én, hétfőn délután 5 órakor a Daru utcától a Móra Ferenc utcáig című kiállítást.


A tárlat fotók, kéziratok, plakátok, helyismereti aprónyomtatványok, korabeli újságok, könyvritkaságok és kisfilmek tükrében mutatjabe a magyar irodalom egyik legsokoldalúbb és legnépszerűbb alkotóját: az ifjúsági írót, régészt, újságírót, könyvtárigazgatót, családapát, a sokszínű, humánus embert, akinek kedves történetei, eleven képei ma is megragadják az olvasók fantáziáját. 


„Angyali dolgokat tudott mondani hivatalából s politikai, társadalmi és emberi bántalmainak mélységéből. Gyöngyöket szólott, és csiszolt drágaköveket hullatott… Elment, és vele eltűnt a magyar irodalomból egy eredeti, sajátlagos, meghatóan őszinte s megilletően ragyogó magyar szín.”- írta Móráról Móricz Zsigmond. 


A kiállításmegnyitóhoz kapcsolódik az MTVA Szegedi Stúdiójának rendhagyó filmklubja. Bubryák István televíziós újságíró, szerkesztő, producer válogatásában Móra Ferencről szóló kisfilmeket vetítenek a könyvtár alagsori klubjában. A Kincses Móra című tévéjáték-összeállításban három Móra-novella filmes földolgozását mutatják be. Ezután A másik csaló című írás televíziós változata következik. A műsort igazi kuriózum zárja: Az „élő” Móra című, mindössze 1 perc 10 másodperces archív fölvételt a gorzsai ásatásokon forgatták.

 

 

 




 
További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Egy őrbottyáni földtulajdonos több mint kétmilliárd forintos kártalanítást követel, miután tervei szerint term...
Bővebben >>