. Ma Zita napja van.
A Vadaspark nem alszik téli álmot
2019-01-12 13:21:06
A Vadaspark nem alszik téli álmot

A Vadaspark nem alszik téli álmot

A vadasparkban télen sem áll meg az élet. Vannak olyan fajok, amelyek hidegebb vidékről származnak, ők kifejezetten élvezik a havat és a mínuszokat. A szibériai tigris vidáman hempergőzik a jeges talajon, de a rozsomákok is energiával telten futkároznak a kifutóban. Még a tevék is jól tűrik a hideget, úgy tűnik, nemcsak az extrém melegre vannak felkészülve. A zsiráfok viszont ilyenkor nem jöhetnek ki a házukból.

Endrédi Lajos, a Vadaspark gyűjteményi részlegvezetője elmondta, a fagyos talaj nagyon veszélyes lehet a zsiráfok számára, mivel könnyen elcsúszhatnak és az akár töréshez is vezethet. Azt pedig nem biztos, hogy meg tudják gyógyítani, így inkább megelőzik a bajt és nem engedik ki az állatokat a szabadtéri kifutójukba.

Az állatok királya, az oroszlán is élvezi a napsütést, de a vörös pandák sem ijednek meg a hótól. A téli időszakban a vadasparknak különösen oda kell figyelni az állatok energiautánpótlásra is.

Endrédi Lajos kiemelte, ilyenkor változik az állatok takarmányozása is. Úgy etetik őket, hogy fel tudjanak készülni a hidegre. A fókának például több heringet adnak, hogy minél több zsírt szedjen fel. Ők ezzel átvészelik a hideged. De a többi állatnak is energiadúsabb takarmányt adnak ilyenkor.

A vadasparkban a befogadott gólyák is jól érzik magukat. A közhiedelemmel ellentétben nem a hideg elől menekülve költöznek el tőlünk nyár végén, hanem azért mert nem találnak elegendő táplálékot. Ha ezt megkapják, akkor minden gond nélkül elviselik a kemény mínuszokat is.

Fotó: zooszeged.hu

 

További híreink
Nehogy tragikus hős legyen
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha engem kérdezel, én fáradt vagyok a félelemtől” – Bruck András ...
2024-04-21 10:22:54, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Állami revizorok ellenőrzik titokban a betegeket a kórházakban
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik, a hét akármelyik napján, minden napszakban. Az Országos Kór...
2024-04-21 10:22:52, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Baloldali, szociáldemokrata, zöld választ adna a DK, az MSZP és a Párbeszéd a jelenlegi belpolitikai krízisre....
Bővebben >>