SZEGEDI HÍRHATÁR - „Személygépkocsis Műszaki Biztonság Hete” - nem találtak engedély nélküli vagy veszélyes gyerekülést a hatóságok

SZEGEDI HÍRHATÁR
   
 2018.12.11.
 Kedd
Ma Árpád napja van.
Holnap Gabriella napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2015. 07. 24. 08:02     


„Személygépkocsis Műszaki Biztonság Hete” - nem találtak engedély nélküli vagy veszélyes gyerekülést a hatóságok
Bevásárlóközpontokban, autósboltokban, gyermekboltokban, valamint a közutakon is ellenőrizték a gyermekülésekre vonatkozó előírások betartását a Nemzeti Közlekedési Hatóság, a megyei (fővárosi) kormányhivatalok műszaki engedélyezési és fogyasztóvédelmi főosztályainak szakemberei, valamint a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság munkatársai.

Az országos akció megnyugtató eredménnyel zárult: a szakemberek nem találkoztak engedély nélkül forgalmazott rossz minőségű gyermekülésekkel, de 154 vizsgált gyerekülés kifogásolható volt, valamilyen szempontból. (13 %). Az akció során a közlekedési hatóság a gyerekülések mellett a fékproblémák elkerülésére és ezek kiszűrése koncentrált.

 

Ötezernél is több – 5616 – megállított és megvizsgált jármű közül 1068 esetben szóbeli figyelmeztetéssel éltek az ellenőrök, 729-ről állapították meg, hogy műszaki állapota nem megfelelő, derült ki a július 6-10. között levezényelt országos ellenőrzés összegzése után. A „Személygépkocsis Műszaki Biztonság Hete” elnevezésű akció során összesen 141 autóst kellett szankcionálni. Az ország 19 megyéjében és a fővárosban egységes tematika mentén zajló, összehangolt ellenőrzések során két kiemelt területre koncentráltak a megyei (fővárosi) kormányhivatalok műszaki engedélyezési és fogyasztóvédelmi főosztályainak szakemberei: a fékproblémák elkerülése és kiszűrése, illetve a gyermekülésekre vonatkozó előírások betartására. Utóbbira nem csak a közutakon, de az autókereskedésekben, a bababoltokban, a bevásárlóközpontokban is sort kerítettek.

 

Az alacsony fékfolyadék-forráspont a leggyakoribb hiba


A közúti ellenőrzéseken a szakemberek felhívták a gépjárművezetők figyelemét a fékfolyadékok cseréjének és a fékberendezések rendszeres karbantartásának szükségességére, a fékhiba miatt bekövetkező incidensekre, valamint a biztonsági öv állapotának a közlekedésbiztonságra gyakorolt hatásaira. Ahol erre lehetőség nyílt, ott a hatóság mobil vizsgálóállomásai is részt vettek az ellenőrzéseken. Az autósok a Közúti Gépjármű-közlekedési Hivatal szóróanyagait (Gyermekbiztonság a közlekedésben, Féken tartott biztonság) is megkapták a kormányhivatalok ellenőreitől. A Nemzeti Közlekedési Hatóság szakembereinek összegzése szerint a legjellemzőbb hiba az alacsony fékfolyadék-forráspont volt (a fékfolyadék-tartályban a folyadékszintet, illetve a fékfolyadék minőségét egy speciális berendezéssel ellenőrizték), az országosan feltárt 1280 hibából 306 esetben fordult ez elő. A világító és jelzőberendezés nem megfelelő működését 297 esetben regisztrálták az ellenőrök, míg a 116 esetben kopott gumiabroncsok akadtak fenn az ellenőrzéseken. A közutakon egyedül Somogy megyében tapasztaltak rendkívüli eseményt, amikor a szakemberek egy a személygépkocsi egyedi azonosító jelének meghamisítását leplezték le: mivel az alvázszámot szabad szemmel is jól látható módon áthegesztették, ezért a járművet átadták a rendőrségnek.

 

A legtöbbször a kezelési útmutató hiányzott


Az akció részeként a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szakemberei a gyermeküléseket is ellenőrizék a forgalmazóknál és a kereskedőknél. Az előírásnak nem megfelelő termékek ugyanis baleset esetén nem védik megfelelően a gyerekeket, ezért az ilyen termékek forgalmazása tilos.

120 üzletben történt ellenőrzés (51 db áruházlánchoz, üzletlánchoz tartozott, 68 db egyéb kiskereskedelmi egység, 1 db pedig nagykereskedés volt.) Az üzletek 24 %-ában találtak kifogásolható termékeket a szakemberek. A vizsgálat során 1208 gyermekülést ellenőriztek, ezek közül 154 volt kifogásolható (13 %).

A vonatkozó előírás szerint a biztonsági gyermekülést olyan magyar nyelvű útmutatóval kell ellátni, amely részletesen, lépésről-lépésre mutatja be szöveggel, rajzokkal vagy ábrákkal, hogy hogyan kell az ülést biztonságosan beszerelni - a kifogásolt termékek esetében ez a tájékoztató sokszor nem volt megfelelő.

Fontos szabály, hogy a gyermekülésre vonatkozó vásárlási információkat jól láthatóan, az értékesítés helyén kell megadni úgy, hogy azok a termék kicsomagolása nélkül is láthatóak legyenek.

A legtöbb kifogás a menetiránynak háttal rögzíthető üléseknél merült fel. Az ilyen üléseken figyelmeztető címkét kell elhelyezni arról, hogy légzsákkal felszerelt első ülésre nem lehet az ülést tenni- a kifogásolt termékek esetében ez hiányzott.

A Nemzeti Közlekedési hatóság szakemberei az árusított, forgalmazott gyermekbiztonsági rendszerek (gyermekülések) jóváhagyási jellel való ellátottságát, illetve a jóváhagyási jel megfelelőségét vizsgálták. Országos szinten 149 elárusítóhelyen összesen 1173 gyermekülést ellenőriztek, ebből 35 esetben tapasztaltak szabálytalanságot. Megnyugtató, hogy a folyamatos hatósági ellenőrzéseknek köszönhetően egyetlen engedély nélküli vagy feltűnően rossz minőségű, feladatát ellátni képtelen, ezért veszélyes gyermekülést sem találtak az ellenőrök az akció során - közölte az NKH.


További hírek

  Egy lopott BMW és egy lopott Volkswagen is fennakadt a magyar határon
2018. 12. 11. 15:57 szegedi-hirhatar.hu
  Szabó Sándor: Ez a „rabszolgatörvény” elfogadhatatlan!
2018. 12. 11. 15:43 szegedi-hirhatar.hu
  Hamarosan megújul az orvosi rendelő Béketelepen
2018. 12. 11. 15:35 szegedi-hirhatar.hu
  Angliából érkezett a szegedi csupaszpofájú tamarin párja
2018. 12. 10. 22:35 szegedi-hirhatar.hu
  Ott a helye, amennyiben többet akar tudni az adójogszabályok változásáról
2018. 12. 10. 22:27 szegedi-hirhatar.hu
  Szegedi cég is forgalmazott szennyezett zabpelyhet
2018. 12. 10. 22:20 szegedi-hirhatar.hu
  Történelmi szegedi arany gyorskorcsolyában
2018. 12. 09. 14:14 szegedi-hirhatar.hu
  Teljesen elkészült a kereszteződés a Novotel Hotelnél
2018. 12. 09. 13:22 szegedi-hirhatar.hu
  Semmi sem számít: Megfagyott egy idős ember Ferencvárosban
2018. 12. 09. 13:03 hirhatar.hu
  Moziba vitték a bohócdoktorok a gyerekeket
2018. 12. 09. 11:55 szegedi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport