SZEGEDI HÍRHATÁR - Nyugdíjasok és gyermekes családok kapnak támogatást Szegeden

SZEGEDI HÍRHATÁR
   
 2020.02.21.
 Péntek
Ma Eleonóra napja van.
Holnap Gerzson napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2019. 05. 02. 13:59     


Nyugdíjasok és gyermekes családok kapnak támogatást Szegeden
Szeged gazdaságának dinamikus fejlődésének köszönhetően a város figyelni tud a szociálisan rászorulókra is. Ebben az évben két új támogatást vezet be az önkormányzat – jelentette be Botka László polgármester a majálison. Ennek keretében 10 ezer forintot kap minden szegedi nyugdíjas és ugyanekkora összeggel segítik minden általános iskoláskorú gyermek tanévkezdését is.

A helyi iparűzési adóbevétel első félévi számai azt mutatják, jól teljesít a szegedi gazdaság. Egymilliárd forinttal több helyi adóbevétele lesz Szegednek az idei évre tervezett 15 milliárd forinthoz képest, miközben a lakosság továbbra sem fizet semmilyen helyi adót.

Az elmúlt években Szeged volt a legdinamikusabban fejlődő magyar nagyváros. Rengeteg beruházást sikerült megvalósítani, mert a hazai nagyvárosok közül Szeged nyerte el a legtöbb fejlesztési forrást, több mint 300 milliárd forintot az Európai Uniótól.

A városban jelenleg is több tucat beruházás zajlik: óvodák, iskolák és egészségügyi intézmények sora újul meg, zajlanak a városrész-rehabilitációs programok és a zöld felületek is sorra megfiatalodnak. Egy város nemcsak attól élhető, hogy fejlődik, hanem attól is, hogy szolidáris, ezért a szegedi várospolitika másik fontos eleme a szolidaritás.

Ennek jegyében az elmúlt években önerőből folyamatosan bővült a szociális ellátórendszer, miközben a kormány teljesen kivonult a rászorulók támogatásából. Szegeden 600 milliós szociális alapot hozott létre önkormányzat. Három éve az országban egyedülálló szociális bérlakás-program indult, eddig 2 milliárd forintból 620 bérlakást újított fel az önkormányzat és adott bérbe a piaci lakbér töredékéért olyan szegedi családoknak, kik önerőből nem tudtak volna otthont teremteni. Ezt a programot az idén újabb száz lakás felújításával folytatja a város. Harmadik éve pedig minden szegedi újszülött családja 25 ezer forint egyszeri támogatást kap.

A város gazdasági teljesítményének köszönhetően most tovább bővül a támogatások köre. Botka László polgármester arra tesz javaslatot a városi közgyűlésnek, hogy a sikeres szegedi gazdaságból származó egymilliárd forint többlet adóbevételt osszák két részre: egyik feléből újabb városi fejlesztéseket – elsősorban út- és járdaépítést, javítást – finanszírozzanak, míg a másik feléből két újabb elemmel erősítsék a szegedi szociális hálót.

Két fontos, a kormány által elhanyagolt társadalmi réteget szereznének támogatni: a nyugdíjasokat és a gyermekeket nevelő családokat. Ezért bevezetik az időskorúak támogatását. Az idei évtől kezdve az Idősek világnapjához, október elsejéhez kötődően mind a 34 ezer szegedi nyugdíjas alanyi jogon, kérelem nélkül 10 ezer forintot kap a várostól.

Szegeden mintegy 11 ezer általános iskoláskorú gyermek él. Az idei évtől kezdve minden 1–8. osztályos diák családja szeptember elsejéig 10 ezer forint beiskolázási támogatást kap gyermekenként a várostól.

Erre a két támogatási formára összesen 450 millió forintot fordít a város, és beépül Szeged önkormányzatának szociális rendeletébe, a támogatás mértékét pedig minden évben az aktuális költségvetés határozza majd meg.


További hírek

  Jogerősen nyert a DK: nem volt törvénytelen a tévészékház meglátogatása
2020. 02. 17. 21:08 hirhatar.hu
  Kitüntették a rendőrt, aki felfedezte a határzár alatti alagutat
2020. 02. 15. 10:13 hirhatar.hu
  Orbánnak is üzentek Erdélyből – a százmilliárdos támogatások ellenére sem erőltetik olyan nagyon az autonómiát
2020. 02. 15. 10:13 hirhatar.hu
  Győr után Keszthelyen is nyert a Fidesz a vasárnapi időközi választáson
2020. 02. 10. 18:17 hirhatar.hu
  A fagyhalál áldozatainak száma idén immár 122-re emelkedett
2020. 02. 09. 11:59 hirhatar.hu
  Pataky Attila 8 millió után még 24 milliót kap a pénzünkből amerikai turnéjához
2020. 02. 09. 11:59 hirhatar.hu
  Önálló „kormányműsort” kap az új szóvivő – indul a Kormányinfó Plusz
2020. 02. 07. 11:19 hirhatar.hu
  A Momentum volt győri elnöke a DK-ban folytatja
2020. 02. 07. 11:19 hirhatar.hu
  Álhír miatt várakoztak a menekültek a szerb-magyar határnál
2020. 02. 07. 11:19 hirhatar.hu
  Meghalt Nagy Szilvia, a Budapest Pride elnöke
2020. 02. 05. 18:16 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport