SZEGEDI HÍRHATÁR - Nyugdíjasok és gyermekes családok kapnak támogatást Szegeden

SZEGEDI HÍRHATÁR
   
 2019.05.20.
 Hétfő
Ma Bernát, Felícia napja van.
Holnap Konstantin napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2019. 05. 02. 13:59     


Nyugdíjasok és gyermekes családok kapnak támogatást Szegeden
Szeged gazdaságának dinamikus fejlődésének köszönhetően a város figyelni tud a szociálisan rászorulókra is. Ebben az évben két új támogatást vezet be az önkormányzat – jelentette be Botka László polgármester a majálison. Ennek keretében 10 ezer forintot kap minden szegedi nyugdíjas és ugyanekkora összeggel segítik minden általános iskoláskorú gyermek tanévkezdését is.

A helyi iparűzési adóbevétel első félévi számai azt mutatják, jól teljesít a szegedi gazdaság. Egymilliárd forinttal több helyi adóbevétele lesz Szegednek az idei évre tervezett 15 milliárd forinthoz képest, miközben a lakosság továbbra sem fizet semmilyen helyi adót.

Az elmúlt években Szeged volt a legdinamikusabban fejlődő magyar nagyváros. Rengeteg beruházást sikerült megvalósítani, mert a hazai nagyvárosok közül Szeged nyerte el a legtöbb fejlesztési forrást, több mint 300 milliárd forintot az Európai Uniótól.

A városban jelenleg is több tucat beruházás zajlik: óvodák, iskolák és egészségügyi intézmények sora újul meg, zajlanak a városrész-rehabilitációs programok és a zöld felületek is sorra megfiatalodnak. Egy város nemcsak attól élhető, hogy fejlődik, hanem attól is, hogy szolidáris, ezért a szegedi várospolitika másik fontos eleme a szolidaritás.

Ennek jegyében az elmúlt években önerőből folyamatosan bővült a szociális ellátórendszer, miközben a kormány teljesen kivonult a rászorulók támogatásából. Szegeden 600 milliós szociális alapot hozott létre önkormányzat. Három éve az országban egyedülálló szociális bérlakás-program indult, eddig 2 milliárd forintból 620 bérlakást újított fel az önkormányzat és adott bérbe a piaci lakbér töredékéért olyan szegedi családoknak, kik önerőből nem tudtak volna otthont teremteni. Ezt a programot az idén újabb száz lakás felújításával folytatja a város. Harmadik éve pedig minden szegedi újszülött családja 25 ezer forint egyszeri támogatást kap.

A város gazdasági teljesítményének köszönhetően most tovább bővül a támogatások köre. Botka László polgármester arra tesz javaslatot a városi közgyűlésnek, hogy a sikeres szegedi gazdaságból származó egymilliárd forint többlet adóbevételt osszák két részre: egyik feléből újabb városi fejlesztéseket – elsősorban út- és járdaépítést, javítást – finanszírozzanak, míg a másik feléből két újabb elemmel erősítsék a szegedi szociális hálót.

Két fontos, a kormány által elhanyagolt társadalmi réteget szereznének támogatni: a nyugdíjasokat és a gyermekeket nevelő családokat. Ezért bevezetik az időskorúak támogatását. Az idei évtől kezdve az Idősek világnapjához, október elsejéhez kötődően mind a 34 ezer szegedi nyugdíjas alanyi jogon, kérelem nélkül 10 ezer forintot kap a várostól.

Szegeden mintegy 11 ezer általános iskoláskorú gyermek él. Az idei évtől kezdve minden 1–8. osztályos diák családja szeptember elsejéig 10 ezer forint beiskolázási támogatást kap gyermekenként a várostól.

Erre a két támogatási formára összesen 450 millió forintot fordít a város, és beépül Szeged önkormányzatának szociális rendeletébe, a támogatás mértékét pedig minden évben az aktuális költségvetés határozza majd meg.


További hírek

  Egy hét múlva lesz a voksolás
2019. 05. 19. 18:00 szegedi-hirhatar.hu
  A jövő héten is többször lesz esős idő
2019. 05. 19. 17:54 szegedi-hirhatar.hu
  Az árvíz előtti Szeged központjáról nyílt kiállítás a Kass Galériában
2019. 05. 17. 19:52 szegedi-hirhatar.hu
  Egyetértésben szavazták meg az új jóléti csomagot Szegeden
2019. 05. 17. 19:41 szegedi-hirhatar.hu
  Liszt-majmocska született a Szegedi Vadasparkban
2019. 05. 17. 19:36 szegedi-hirhatar.hu
  Külföldi bírók vezetik a döntőt
2019. 05. 16. 14:21 szegedi-hirhatar.hu
  Elkobzott pumát fogadott örökbe az amerikai nagykövetség Szegeden
2019. 05. 16. 14:15 szegedi-hirhatar.hu
  Tíznapos fesztivállal köszöntik Szeged napját
2019. 05. 13. 19:41 szegedi-hirhatar.hu
  Tizennégy bemutató lesz az új évadban a Szegedi Nemzeti Színházban
2019. 05. 13. 19:25 szegedi-hirhatar.hu
  A Vadaspark új kis jövevényei a sörényes farkasok
2019. 05. 13. 19:19 szegedi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport