SZEGEDI HÍRHATÁR - Folytatódnak az óvodák felújítása Szegeden

SZEGEDI HÍRHATÁR
   
 2021.10.17.
 Vasárnap
Ma Hedvig napja van.
Holnap Lukács napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2019. 03. 19. 21:20     


Folytatódnak az óvodák felújítása Szegeden
Két óvodában folytatódik a tavaly elkezdett felújítási program. A Klebelsbergtelepi óvodában és a Kemes utcai óvodában már a munkások dolgoznak, hogy határidőre kész legyen beruházás.

Az elmúlt időszakban uniós támogatásból és az önkormányzat saját forrásából számos óvoda, bölcsőde és orvosi rendelő újult meg Szegeden. Az óvodafejlesztési program első ütemében 191 millió forintból elkészült a Tabán utcai óvoda, 184 millió forintból az Építő utcai óvoda, 339 millió forintból a Garam utcai óvoda és 332 millió forintból a Tünde téri óvoda felújítása.

Hétfőn délelőtt a Klebelsbergtelepi óvoda ünnepélyes munkaterület-átadására került sor. Ezzel párhuzamosan elkezdődött a Kemes utcai óvoda korszerűsítése. A két intézmény családbarát és energetikai fejlesztése az önkormányzati önerővel együtt közel félmilliárd forintból valósul meg.

A Klebelsbergtelepi óvoda 1979-ben épült, és átfogó korszerűsítésre azóta nem került sor, így az épület már nem felelt meg a mai követelményeknek.

Nagy Sándor alpolgármester elmondta, a modernizálás célja a hatékony, energiagazdaságos megoldások kialakítása és energetikai rendszerek kiépítése volt. A korszerűsítés során megtörténik az épület utólagos külső hőszigetelése és vakolása, a lapostetőt hő- és vízszigetelik, az 1930-ban épült régi épületrész tetejét felújítják. Napelemeket helyeznek el a lapostetőre és a magastető egy részére. Korszerű hőszigetelő nyílászárókra cserélik a régieket a homlokzaton, cserélik a belső burkolatokat és festenek, álmennyezetet alakítanak ki. Felújítják a fűtési rendszert, a víz- és szennyvízhálózatot, valamint megoldják a csapadékvíz-elvezetést. A nemrégiben felújított vizesblokk kivételével a többit korszerűsítik, felújítják az elektromos hálózatot.

Az alpolgármester hozzátette, a projekt keretében akadálymentes bejárat épül ki, új rámpával. A vakokat és gyengénlátókat taktilis vezetősávok és Braille-betűs feliratok segítik, illetve a hallássérültek részére indukciós hurokerősítő készüléket is beszereznek majd. Emellett az óvoda új bútorokat, matracokat és fejlesztő elemeket is kap. A felújítás teljes költsége közel 269 millió forint.

Bárkányiné Kondráth Katalin, a Klebelsbergtelepi óvoda vezetője elmondta, 77 gyerekük van, és most egy kicsit mozgalmasabb lesz az életük, mivel az ovisaik a felújítás alatt a Teréz utcai óvodába járnak majd, ahová minden nap busz viszi őket. A gyerekek nagyon élvezik a helyzetet, és a szülők emiatt pedig egyre elfogadóbbak a felújítás kapcsán. 

A Klebelsbergtelepi óvoda felújításával párhuzamosan elkezdődött az 1977-ben épült Kemes utcai óvoda korszerűsítése is. – mondta Nagy Sándor. Ott több mint 222 millió forintból a kivitelező elvégzi az épület külső homlokzatának hőszigetelését és vakolását, a homlokzati nyílászárók cseréjét, a belső burkolatok cseréjét és festést, álmennyezet építését, belső ajtók cseréjét. Korszerűsítik az elektromos és fűtésrendszert, víz- és szennyvízhálózatot, illetve csapadékvíz-elvezetést alakítanak ki. Felújítják lapostetőt, amelyre napelemeket szerelnek fel. Itt is sor kerül az épület akadálymentesítésítésére. Az eszközbeszerzés keretében bútorokkal és melegítőkonyhai berendezésekkel is gyarapodik az intézmény.

Kristófné Urbán-Szabó Irén, a Kemes utca óvoda vezetője kiemelte, ők szerencsésebb helyzetben vannak, mivel nem kell a gyerekeket utaztatni, hisz a felújítás ideje alatt a kicsiket, az intézménytől gyalog 10 percre lévő Rókás óvodában helyezik el. Náluk a gyerekek egy nagy kalandnak fogják fel az egészet. A szülők a gyerekekkel együtt nagyon aktívan vettek részt az átköltözésben. Az új helyüket gyorsan megszokták a gyerekek és az óvónők is, pillanatok alatt belakták az összes helységet. Szerencsére a szülőknek sem jelent nagyobb terhet a mostani helyzet, mivel közel van egymáshoz a két intézmény.

Mind a két óvoda felújítását a Miksi Bau Kft. végzi majd el. A kivitelezőt közbeszerzési eljáráson választották ki.

Az alpolgármester hangsúlyozta, az önkormányzat számára kiemelten fontos, hogy az oktatási intézményeket rendben tartsa, fejlessze. Ez természetesen minden városrészre és így a körtöltésen kívüli területekre is kiterjed.


További hírek

  Karácsony szerint Gyurcsány sms-ben szokta zsarolni – Gyurcsány visszaüzent
2021. 10. 14. 11:40 hirhatar.hu
  Nemzeti kosz: 68,5 milliárdért egyetlen cég végezheti az állami szektor takarítási és kertészeti munkáit
2021. 10. 14. 11:40 hirhatar.hu
  A Závecz felmérése szerint hajszállal, de Dobrev Klára nyerte a szerda esti tévévitát
2021. 10. 14. 11:40 hirhatar.hu
  Fekete-Győrt leszavazta a pártja, Orosz Anna ügyvezetőként viszi tovább a Momentumot
2021. 10. 11. 15:25 hirhatar.hu
  Pesti Srác-díjat kapott Vidnyánszky Attila
2021. 10. 11. 15:25 hirhatar.hu
  Karácsony pártjának szóvivője, a Párbeszéd újbudai alpolgármestere Dobrevre szavazott
2021. 10. 11. 15:25 hirhatar.hu
  Lemondott Karácsony Gergely kampányfőnöke
2021. 10. 08. 19:55 hirhatar.hu
  Az MSZP, az LMP és a Jobbik nem áll be Márki-Zay Péter mögé
2021. 10. 08. 19:55 hirhatar.hu
  Karácsony bejelentette visszalépését, nem indul miniszterelnök-jelöltként
2021. 10. 08. 19:55 hirhatar.hu
  Dobrev - a mérleg nyelve...?
2021. 10. 07. 19:36 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport