SZEGEDI HÍRHATÁR - Elfogadták a város költségvetését, megvannak az idei kitüntetettek

SZEGEDI HÍRHATÁR
   
 2019.03.18.
 Hétfő
Ma Sándor napja van.
Holnap József napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2019. 02. 17. 11:11     


Elfogadták a város költségvetését, megvannak az idei kitüntetettek
Ez évi első ülését tartotta pénteken Szeged Megyei jogú város közgyűlése. Ahogy az már lenni szokott, a februári ülés legfontosabb kérdése, hogyan alakul a város éves költségvetése, lesz e a lakosságot terhelő adó, milyenek a bevételi tervek, mennyi jut szociális ellátásra. Maratoninak indult, de szokatlan gyorsan és szópárbajok nélkül zajlott a munka a torony alatt.

 

Gratulációkkal indult és ugyanígy is végződött a közgyűlés. A képviselők Joób Mártonnak gratuláltak, akinek a napokban született meg tizedik gyermeke, az ülés végén pedig Mózes Ervin főjegyzőtől köszöntek el, aki bejelentette, hogy több évtizedes, a közigazgatásban eltöltött munkája után nyugdíjba vonul.

De a napirend előtti hozzászólásokban is a gratuláció és a köszönet újra és újra szóba került. Kozma József a 10 éves Idősek Akadémiáját méltatta és igért további segítséget, Mihálffy Béla pedig Kiskundorozsma születésnapja alkalmából beszél Dorozsma történetéről és megköszönte Botka László polgármesternek a felállított székelykapuhoz nyújtott segítséget.

Szentgyörgyi Pál gazdasági polgármester a város idei 91 milliárdos költségvetése kapcsán elmondja, az összeszerelő üzemek kora lejárt, másfelé kell terjeszkedni: szolgáltatás, idegenforgalom, kulturális élet. A szolgáltatásokat ma már nem kell lesajnálni. – Szeged iskolaváros, a kultúra vidéki fővárosa, kutatás-fejlesztési központ. Ne sajnáljuk hát le a szolgáltatószektort! – mondta Szentgyörgyi, aki arról is beszélt, az építőipar folyamatos drágulása rendre megnehezíti a beruházások megvalósulását. – Nem véletlenül van erre tartalékunk.

Botka László polgármester az előterjesztés vitája során elmondta, a költségvetés kiadásainak kétharmadát - csaknem 61 milliárd forintot - fejlesztésre fordítják.

Az önkormányzat 6,231 milliárd forint - a 2018-asnál mintegy félmilliárd forinttal több - állami támogatást kap működési kiadásaira, ez azonban csak a szükséges finanszírozás 20 százalékát biztosítja. Az önkormányzat helyi adóból származó bevételei a tervek szerint meghaladják majd a 15 milliárd forintot, ebből 10,5 milliárd forintot tesz ki az iparűzési adó.

A polgármester kiemelte, a helyi gazdaság fejlődésének köszönhetően dinamikusan növekszik az iparűzésiadó-bevétel, részben a betelepülő és újonnan létrejövő vállalkozásoknak köszönhetően. Hangsúlyozta, a szegedi önkormányzat a nagyvárosok közül szinte egyedüliként nem vet ki adót a lakosságra.

Botka László elfogadta a KDNP költségvetéshez benyújtott módosító javaslatait, amelyek nyomán 40 millió forintos egyházügyi alapot hoznak létre, és a többi közt növelik a polgárőrszervezetek, valamint a fogyatékossággal élőket képviselő, illetve a nyugdíjas- és ifjúsági szervezetek támogatását.

"A Közgyűlés nem ötletbörze." Röviden így reagált Solymos László alpolgármester Szentistványi István felvetésére, mely szerint a különféle szociális jellegű támogatások esetében a rászorultságnak jóval rugalmasabb módját kellene választani és pl. a különféle levonások összegével csökkentsék a jövedelem megállapítását.

Mózes Ervin címzetes főjegyző Szentistványi István módosító indítványára azt válaszolta, hogy indítványként nem lehet értelmezni, mivel nincs a napirenden az a rendelet, de a szociális törvény nem is teszi lehetővé mindazt, amit a képviselő el szeretne érni.

Önálló napirendként szerepelt a Szegedi Tudós Akadémia évi harmincmillió forinttal öt éven át. – „Sokféle támogatásunk van az egyetem felé, ezt bővítjük most” –mondta a polgármester.

Egyhangú igen szavazással támogatta a közgyűlés Mészáros Attila bizottsági tagságát, akit a Foglalkoztatási, Szociális és Sportbizottság külsős tagjává választottak, illetve javasolták, hogy Bakai Krisztián rendőr alezredes maradjon továbbra is a Tarjánvárosi Rendőrőrs őrsparancsnoka.

A Közgyűlés zárt ülésen, egyhangúlag hagyta jóvá a város idei kitüntetettjeit. Díszpolgár Wollemann Mária orvos, biokémikus kutató lesz, Pro Urbe-díjat Kondorosi Éva akadémikus és Gál Béla, a Radnóti Gimnázium igazgatója kapja majd. Szegedért Emlékérmet pedig öten vehetnek majd át Szeged napján.


További hírek

  60 éves a vízitelep, ebből az alkalomból jubileumi emlékkönyv készül
2019. 03. 17. 18:52 szegedi-hirhatar.hu
  Hétfőn folytatódik a kerékpárút építése Algyő felé
2019. 03. 17. 14:06 szegedi-hirhatar.hu
  Kisebb lehűlés várható a jövő héten
2019. 03. 17. 14:01 szegedi-hirhatar.hu
  Ne legyenek illúzióink: a migránspropaganda végeredménye az új-zélandi borzalom
2019. 03. 17. 12:41 hirhatar.hu
  Több százezer forinttal támogat szegedi civil szervezetek a Tesco
2019. 03. 15. 21:29 szegedi-hirhatar.hu
  Gidaboom a Vadasparkban
2019. 03. 15. 21:19 szegedi-hirhatar.hu
  Megvan az új pi-rekord
2019. 03. 15. 21:17 szegedi-hirhatar.hu
  Különleges látványvilággal, élvonalbeli szereplőgárdával mutatják be az Aidát nyáron a Szabadtérin
2019. 03. 13. 19:45 szegedi-hirhatar.hu
  Szerződést hosszabbított a Szeged cseh válogatott átlövője
2019. 03. 13. 19:41 szegedi-hirhatar.hu
  Még az idén indiai orrszarvúak költöznek a Vadasparknak
2019. 03. 13. 19:35 szegedi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport