SZEGEDI HÍRHATÁR - Botka László: Szeged legnagyobb kincse a szabadsága, amit féltve őrzünk

SZEGEDI HÍRHATÁR
   
 2024.07.12.
 Péntek
Ma Izabella napja van.
Holnap Jenő napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2019. 08. 21. 10:05     


Botka László: Szeged legnagyobb kincse a szabadsága, amit féltve őrzünk
– Augusztus 20-án, amikor államalapító királyunk emléke előtt tisztelgünk a szabadságot, a függetlenséget és az önállóságot, a magyar és az európai értékeket ünnepeljük. Nekünk, szegedieknek a mai napig ezek a legfontosabb értékeink. Ezeknek köszönhetjük, hogy városunk az országban is kiemelkedő sikereket ért el az elmúlt években – mondta Botka László Szent István és Gizella szobránál államalapításunk ünnepén.

Szeged polgármestere kiemelte, ő volt az a királyunk, aki ezer évvel ezelőtt hitet tett a nyugat mellett. Aki kijelölte a magyar nép helyét és útját Európában. Nélküle ma nem beszélhetnénk magyarságról.

– Mi Szegeden hűek vagyunk Szent István tanításához. Mi tudjuk, hogy nem attól lesz valaki jó magyar, ha Európa ellen hergeli a nemzetet és közben félelmet kelt az idegenekkel szemben. Nem attól lesz valaki nagy magyar, ha a hazaszeretet nevében megosztja a nemzetet és a városunkat is. Mi tudjuk, hogy az a jó magyar, aki szereti és védelmezi Szegedet és közös értékeinket. Mi tudjuk, hogy az a jó magyar, aki Szegedért dolgozik és nem ellene.

A városvezető beszélt arról is, az idén nemcsak augusztus 20-át ünnepeljük Szegeden. Most van a 300. évfordulója annak, hogy városunk visszanyerte szabadságát. Szeged legnagyobb kincse a szabadsága, amit azóta is féltve őrzünk. És idén ünnepeljük, hogy 140 éve, a nagyárvíz után, Európa hathatós segítségével újjászületett városunk.

– Nincs még egy olyan város az országban, amely szabadságával olyan jól élt volna, mint mi. Magyarországon mi nyertük el a legtöbb európai támogatást és ebből értékteremtő beruházásokat hajtottunk végre szerte a városban.

Szeged polgármestere elmondta, az elmúlt években megújultak bölcsődéink, óvodáink és iskoláink, rendbe tettük rendelőintézeteinket és új egészségházakat építettünk, hozzáláttunk kulturális intézményeink, művelődési házaink felújításához. Korszerűsítjük legnagyobb múzeumunkat, városunk legrégebbi moziját, belvárosunk régi, csodálatos épületeit.

A világon egyedülálló tudományos lézer kutatóközpontot hoztunk létre Szegeden, és köré XXI. századi ipari parkot építünk. A nemzetközi szinten is kiemelkedő egyetemünkre, a csúcstechnológiára  és a modern kutatásokra, a korszerű szolgáltatásokra építjük városunk jövőjét. És megerősítettük szociális védőhálónkat is. Támogatjuk a gyermeket vállaló szegedi családokat, a tehetséges és a rászoruló diákokat, a tanévkezdő általános iskolás gyermekeket. Az egész országban egyedülálló programmal segítjük otthonhoz jutni a rászoruló családokat és a fiatalokat. Extra támogatást nyújtunk az időseknek. Szolidárisak vagyunk az elesettekkel.

– Kiállunk az európai értékek és az európai szövetségi rendszer mellett. Hiszünk a sokszínű, toleráns és szolidáris, erős Európában. Ahogy Szent István tette, mi is tiszteljük a vendégeket. De akik azért érkeztek hozzánk, hogy rossz hírét keltsék Szegednek, azoktól meg fogjuk védeni városunkat. Nem fogjuk hagyni, hogy méltatlan módon elvitassák közösen elért sikereinket.

A XXI. században azonban nem csak közös értékeinket kell megvédeni, közösségünket fizikai veszély is fenyegeti – figyelmeztetett a polgármester. A klímaváltozás hatásai egyre nagyobb kihívást jelentenek Szeged számára is.

– Meg kell védenünk városunkat és az itt élő embereket a klímaváltozás káros hatásaitól. Éppen ezért tűztük ki célul, hogy fenntarthatóvá tesszük Szeged fejlődését! Az a célunk, hogy a miénk legyen a legzöldebb és legegészségesebb magyar város. Az elmúlt évtizedek legnagyobb parkosítási programját hajtottuk végre, napelemet tettük intézményeink tetejére, és szigeteltük az önkormányzati épületeket, hogy spóroljunk az energiával. A távfűtési rendszerünket környezetbarát geotermiára váltjuk, folyamatosan elektromosra cseréljük tömegközlekedésünket, ezzel tisztán tartjuk városunk levegőjét. Véderdőt ültetünk, hogy tisztább legyen a levegő. Az egész várost átfogó módon fejlesztjük a szelektív hulladékgyűjtést, odafigyelünk természeti értékeinkre. Minden szemetet újrahasznosítunk, amit csak lehet. Szeretnénk jó példával elöl járni. Be fogjuk bizonyítani, hogy a XXI. században a környezetünk óvása mellett is sikeresek és eredményesek lehetünk.

 – Államalapító királyunk ünnepén büszkék lehetünk rá, hogy városunk elmúlt évei a békés fejlődés jegyében teltek. Az a célunk, hogy ezt a folyamatos gyarapodást fenntarthatóvá tegyük.

Arra van szükség, hogy közösségünk legfőbb értékét, az összefogást megerősítsük. Hogy a városunk védelmében kötött szövetséget megújítsuk. Álljunk ki közösen Szegedért és a szegedi emberekért! Védjük meg gyönyörű magyar városunkat, és védjük meg Szent István örökségét! Álljunk ki együtt a szabad, európai, szolidáris és zöld Szegedért! Építsük tovább, együtt szeretett városunkat, Szegedet! – fejezte be ünnepi köszöntőjét Botka László polgármester.

Ezt követően Kondé Lajos, püspöki helynök megáldotta az új kenyeret. Az ünnepségen közreműködött a Fricsay Ferenc Városi Koncertfúvószenekar és a Pavane Táncegyüttes, valamint Gömöri Krisztián színművész, a Tápai Hagyományőrző Együttes és a Szeged Városi Kórusegyesület.


További hírek

  Kilép az MSZP-ből a második került újraválasztott polgármestere, Őrsi Gergely
2024. 07. 07. 09:47 hirhatar.hu
  Keresem az okot
2024. 07. 07. 09:47 hirhatar.hu
  Schadl a börtönben ülve is megkeresett vagy 189 milliót
2024. 07. 07. 09:47 hirhatar.hu
  Egy lapra feltenni mindent
2024. 07. 02. 18:01 hirhatar.hu
  Az álló vonat nem szolgáltatás
2024. 07. 02. 18:01 hirhatar.hu
  9 év alatt 9 milliárd csúszott NER-közeli művészekhez
2024. 07. 02. 18:01 hirhatar.hu
  Júliustól nem lesz szülészet a Keszthelyi Kórházban
2024. 06. 29. 11:57 hirhatar.hu
  Máris áremelkedés várható a kötelező akciózás eltörlése után
2024. 06. 29. 11:57 hirhatar.hu
  Itt mindenkinek elment a józan esze...?
2024. 06. 29. 11:57 hirhatar.hu
  A választás legnagyobb vesztesei
2024. 06. 26. 14:48 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport