SZEGEDI HÍRHATÁR - Az otthon készített maszkokkal is védekezhetünk a COVID-19 ellen?

SZEGEDI HÍRHATÁR
   
 2024.07.12.
 Péntek
Ma Izabella napja van.
Holnap Jenő napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2020. 10. 06. 15:05     


Az otthon készített maszkokkal is védekezhetünk a COVID-19 ellen?
A házilag készített maszkok hatékonysága gyakran merül fel kérdésként mostanság, amikor a koronavírus-fertőzések számának a folyamatos emelkedéséről szólnak a hírek. Az esetleges félreértések kiküszöbölése végett össze is gyűjtöttünk minden lényeges tudnivalót, amit a házilag készített maszkok kapcsán mindenképp ajánlott ismerni.

Min múlik egyáltalán, hogy egy egészségügyi maszk ténylegesen véd-e a koronavírus ellen?

 

Az egészségügyi maszkok viselésének az elsődleges és kizárólagos célja kiszűrni a levegőben szálló, egészen apró, szemmel láthatatlan részecskéket. Ezek a részecskék olyan kórokozók és vírusok is lehetnek, amelyeknek a hatására a fertőzés a légjáratainkba juthat. Pontosan azért célszerű tehát maszkot viselni, hogy ezt a nemkívánatos körülményt el tudjuk kerülni. Vagyis a maszkokkal szemben alapvető elvárásnak számít, hogy képesek legyenek kiszűrni ezeket a káros részecskéket.

 

Tehát mielőtt bármilyen típusú maszk beszerzésében és használatában gondolkodunk, a kulcskérdés mindig az, hogy ez a védelmi mechanizmus sikeresen megvalósulhat-e.


Milyen kérdőjelek merülnek fel a házilag készített maszkokkal kapcsolatban?

 

Az otthon, úgymond házilag készített maszkok esetében a legnagyobb kérdőjelet az okozza, hogy nem lesz kézzel fogható bizonyíték a maszk által biztosított védelem hatékonyságáról. Gyakorlatilag semmilyen standardizált vizsgálat nem támasztja azt alá, hogy a maszk ténylegesen véd a fertőzés ellen.

 

Ennek értelmében házilag készített maszkot viselve gyakorlatilag nem is lehetünk teljes mértékben nyugodtak. Elvégre nem lehet teljességgel kizárni azt a körülményt, hogy a nemkívánatos koronavírus-fertőzés valamilyen úton-módon mégis a szervezetünkbe jut.

Különösen akkor, ha a maszk kialakítása nem illeszkedik szorosan az arc felületéhez, különösen az orr és a száj környékén.


Honnét tudhatjuk, hogy melyik maszk milyen hatékony védelmet képes biztosítani?

 

Pontosan ennek a kérdésnek a megválaszolására találták ki, majd pedig vezették be a maszkokra vonatkozó, nemzetközileg is elismert szabványrendszert. Ennek a standard szempontrendszernek az alapján bármelyik maszkról hitelesen megmondható, hogy milyen mértékben véd a vírussal szemben ténylegesen.

 

A felállított kategóriák között főként az FFP2, valamint az FFP3 besorolással ellátott maszkok azok, amelyek 93% feletti hatékonysággal szűrik ki a levegőben terjedő káros részecskéket. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az egészség védelme szempontjából ennek milyen komoly jelentősége van.

 

A koronavírus-fertőzés sikeres elkerülését alapul véve tehát sokkal inkább megéri a megfelelő szabvánnyal ellátott maszkok beszerzésébe invesztálni, mintsem a házilag készített maszkokon keresztül adott esetben kockáztatni az egészségi állapotunkat.


További hírek

  Kilép az MSZP-ből a második került újraválasztott polgármestere, Őrsi Gergely
2024. 07. 07. 09:47 hirhatar.hu
  Keresem az okot
2024. 07. 07. 09:47 hirhatar.hu
  Schadl a börtönben ülve is megkeresett vagy 189 milliót
2024. 07. 07. 09:47 hirhatar.hu
  Egy lapra feltenni mindent
2024. 07. 02. 18:01 hirhatar.hu
  Az álló vonat nem szolgáltatás
2024. 07. 02. 18:01 hirhatar.hu
  9 év alatt 9 milliárd csúszott NER-közeli művészekhez
2024. 07. 02. 18:01 hirhatar.hu
  Júliustól nem lesz szülészet a Keszthelyi Kórházban
2024. 06. 29. 11:57 hirhatar.hu
  Máris áremelkedés várható a kötelező akciózás eltörlése után
2024. 06. 29. 11:57 hirhatar.hu
  Itt mindenkinek elment a józan esze...?
2024. 06. 29. 11:57 hirhatar.hu
  A választás legnagyobb vesztesei
2024. 06. 26. 14:48 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport