. Ma Emma napja van.
Soha nem látott összefogás Szegeden az Orbán-kormány ellen
2018-12-22 17:32:59
Soha nem látott összefogás Szegeden az Orbán-kormány ellen

Soha nem látott összefogás Szegeden az Orbán-kormány ellen

1. Kérjük a rabszolgatörvény azonnali visszavonását!

2. Kérjük az Európai Ügyészséghez való csatlakozást!

3. Kérjük a rendőri túlórák csökkentését, megszüntetését!

4. Kérjük a független igazságszolgáltatást!

5. Kérjük a független médiát!

Ez az az öt pont, amely elérése érdekében szervez tüntetést hét szervezet, a Szegedi Civil Háló, a Köz-Hasznáért Mozgalom, az MSZP, a Jobbik, az LMP, a Párbeszéd és a Momentum hívja utcára az embereket. Az akcióhoz valószínűleg a szakszervezetek is csatlakozni fognak.

Tarnay Kristóf Ábel, a Szegedi Civil Háló képviselője elmondta, Szegeden végre megvalósult az összefogás az ellenzéki oldalon, amelybe a demokráciaellenes, illiberális kormány nem tud éket verni. Az együttműködést az hozta össze, hogy közösen lépjenek fel a kormány munkavállalókat kizsigerelő rabszolgatörvénye, a média elfoglalása és a jogállam eltiprása ellen.

Szabó Sándor szocialista országgyűlési képviselő kiemelte, a parlament december 12-én törvénytelen módon fogadta el a Munka Törvénykönyvének módosítását, amely a magyar munkavállalók legnagyobb része szerint családellenes és nem véletlen, hogy mindenki csak rabszolgatörvényként emlegeti. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a szegedi képviselőtestület pénteki ülésén Botka László polgármester előterjesztésére egy olyan határozatot fogadott el, amely a város cégeinél megtiltja a rabszolgatörvény alkalmazását. Ez több mint 2000 embert érint a városban. A politikus azt is kiemelte, Orbán Viktor hiába mondja a tüntetőkre, hogy csőcselék, az utcára vonulók 99 százaléka békés eszközökkel tiltakozik a munkavállalók rabszolgasorba taszítása ellen és elege van abból a rendszerből, amit a fidesz kormány képvisel. A legújabb közvéleménykutatási eredményeket is ismertette Szabó Sándor. Ezek szerint a megkérdezettek 66 százaléka egyetért a tüntetőkkel, 83 százalékuk pedig elutasítja a rabszolgatörvényt.

Tóth Péter, a Jobbik képviselője szerint „Az a kormányzat, amely csőcseléknek nevezi az ellene tüntetőket, az a bukás szélére sodorja önmagát”.

Fehér Attila, az LMP képviselője arról beszélt, a mostani kormány nem tekinti partnernek az embereket és minden bizonnyal nem fog visszalépni ettől a törvénytől. Ezért az ellenzék sem hátrálhat meg, de az erőteljes fellépés érdekében szükség van mindenkinek a támogatására, hogy visszakozásra kényszerítsék a kormányt. „Nagyon fontos, ha összefogunk mindannyian, akkor el tudjuk érni céljainkat.”

Körmendi Zoltán, a Momentum képviselője arról beszélt, a fiatalok az egyik legkiszolgáltatottabb munkavállalói réteg, mivel sokszor a tanulás mellett vállalnak munkát, illetve pályakezdőként ne tudják jogaikat érvényesíteni. Nem véletlen tehát, hogy a tiltakozók között nagyon sok fiatal volt.

Tóth Sándor, a Köz-Hasznáért Mozgalom képviselője szerint az elmúlt 8 évben a kormány mindent megtett annak érdekében, hogy lebontsa a demokráciát. Sok-sok lépést eltűrt a magyar társadalom, de a rabszolgatörvény elfogadása „kiverte a biztosítékot” az embereknél.

Kovács Tamás, a Párbeszéd képviselője elmondta, január 3-án 17 órára a Dugonics térre várják a szegedieket a tüntetésre, amelynek szlogenje „Védjük meg Szegedet!” A tömeg innen átvonul a Kárász utca–Széchenyi tér–Kossuth Lajos sugárút útvonalon a Rákóczi térre, a kormányhivatalhoz. „Védjük meg Magyarországot, védjük meg Szegedet a Fidesz rablókormányzása ellen és közösen álljunk ki az igazunkért!”

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A használt laptopok piacán számos márkával találkozhatunk, de főleg a legnagyobbak jól bejáratott sorozatai tű...
Bővebben >>