. Ma Márk napja van.
Sikeres évadot zárt a Szegedi Nemzeti Színház
2019-06-11 20:07:44
Sikeres évadot zárt a Szegedi Nemzeti Színház

Sikeres évadot zárt a Szegedi Nemzeti Színház

A közlemény szerint Barnák László főigazgató az évadzáró társulati ülésen úgy fogalmazott, a nemzeti státuszból adódó kiemelt feladatok, a széles, változatos műsorkínálat, a magas szakmai színvonal mellett társadalmi szerepvállalásban is megerősödött az intézmény: többek között bemutatkozási lehetőséget kaptak az amatőr művészeti egyesületek, a városi rendezvényeken aktívan szerepet vállaltak a művészek, és számos jótékonysági programot, gyűjtést szervezett a színház.

Az évadban összesen 27 saját tánc-, 97 zenés és 155 prózai előadást láthattak a szegediek. Az intézmény 92 vendégjátékot fogadott - köztük a Rekamié Fesztivál keretében öt határon túli magyar színház produkcióit -, öt saját gálát rendezett, illetve három fesztiválszereplésnek tesz eleget, köztük első alkalommal a Városmajori Színházi Szemlén is bemutatkozik a nagy sikerű Tóték című előadásával.

A régió legnagyobb kulturális intézményeként az előző évi jegyárbevétel alapján 133 millió forint TAO-támogatásra lett volna jogosult a színház. Az ezt kiváltó többlettámogatás keretében 130 millió forintot igényelt, amelyből az ígéret szerint 95 millió forintot fog kapni a teátrum. Ez jelentős kiesés, amit a megnövekedett nézői érdeklődésnek köszönhető magas jegy- és bérletértékesítési bevételekkel sem sikerülhet kompenzálni.

Az évadzárón adták át az önkormányzat - a társulat szavazatai alapján odaítélt - művészeti díjait: énekkari nívódíjat kapott Taletovics Milán énekkari művész, Vaszy Viktor-díjat Bujtor Krisztián tánckari művész, Imre Zoltán-díjat Szigyártó Szandra balett-táncos, Makó Lajos-díjat Czene Zoltán rendezőasszisztens, ügyelő. A színház által adományozott Varga Mátyás-díjat Csikós Zoltán kelléktárvezető, a Szegedi Operabarátok Egyesületének elismerését Dobrotka Szilvia, Ferenczy Orsolya, Somogyvári Tímea Zita és Kovács Kornélia vehette át, a Szegedi Tudományegyetem közönségdíjait Szilágyi Annamária, Ágoston Katalin és Medveczky Balázs kapta.

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A használt laptopok piacán számos márkával találkozhatunk, de főleg a legnagyobbak jól bejáratott sorozatai tű...
Bővebben >>