. Ma Andrea napja van.
Megkezdődött a szegedi Új zsinagóga felújítása
2015-08-04 08:41:11
Megkezdődött a szegedi Új zsinagóga felújítása

Megkezdődött a szegedi Új zsinagóga felújítása

Lednitzky András kifejtette: nagyon rászorul a felújításra a 112 éves épület. Többször beázott, a tetőszerkezet gerendái elöregedtek, korhadnak, a kistornyok beszakadtak, a galambok a kupolákban okoztak különböző sérüléseket.


Az első ütemben a három beszakadt és beázott kistorony felújítására 50 millió forintot kaptak. Ebből azt az állagmegóvó munkát el tudják elvégezni, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy ne kelljen bezárni a zsinagógát. A kormányhatározat most 2014 és 2017 közöttre rögzítette a rekonstrukciót. "Bízunk benne, hogy ez folyamatos rekonstrukció lesz" - tette hozzá.


A most megítélt 950 millió forintból a tetőt és a kupolákat újítják majd fel, szigetelési és állagmegóvó munkákat végeznének el.


A második ütemben a belső terek rekonstrukciójára is pályáznának. Beázások, vakolathullások, az épületszerkezet elöregedéséből származó károk felszámolására volna szükség - sorolta a feladatokat a hitközség elnöke.


Közben a szeged-csanádi katolikus egyházmegyével, a Szegedi Szabadtéri Játékokkal és a mórahalmi gyógyfürdővel közösen turisztikai pályázatot készítenek elő. Ennek elsődleges célja egy idegenforgalmi csomagterv kidolgozása, de ebből szeretnék megoldani a belső villamossági hálózat korszerűsítését, a hangosítást is. Továbbá audiográfok beszerzését, amelyek magyar, angol, német és francia nyelven mutatnák be a turistáknak a zsinagógát. A külső kerítést és a hajdani kert helyreállítását is ebből a forrásból valósítanák meg.


Lednitzky András hangsúlyozta, hogy a zsinagóga Szeged és az ország egyik kiemelt értéke. Sokan keresik fel, főleg külföldiek és iskolás csoportok, emlék arról, ami 1781-től a hitközséggel megindult Szegeden, emellett olyan művészeti érték, amely akár a világörökség része is lehetne - fogalmazott.


A hitközségi elnök korábban azt közölte: a teljes felújítás a számítások szerint 2-2,2 milliárd forintba kerülne.


A zsinagógát 1900 és 1903 között emelték, Baumhorn Lipót tervei alapján. A szegedi Magyarország második, a világ negyedik legnagyobb zsinagógája, a magyar szecesszió egyik meghatározó műemléke. A monumentális, 48,5 méter magas épület a mór-szecessziós stíluson kívül bizánci hatást mutat. Az orgona feletti bordás kiképzés a gótikát, a karzattartó oszlopok a román stílust példázzák. A kupolabelső a világot szimbolizálja. A zsinagógában 1340 ülőhely van.

Utoljára frissítve: 2015-08-04 08:42:09

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról szóló történelmi kalandfilmet a nyitóhétvégéjén több mint 75 ezren n...
Bővebben >>