. Ma Konrád, Tivadar napja van.
„Kimúlása” után is szedi áldozatait a Mórakert Tész
2014-03-21 14:20:25
„Kimúlása” után is szedi áldozatait a Mórakert Tész

„Kimúlása” után is szedi áldozatait a Mórakert Tész

Nógrádi Zoltán Fideszes országgyűlési képviselő, mórahalmi polgármester „teremtménye” néhány évvel ezelőtt dicstelenül kimúlt, áldozatait azonban tovább szedi. Sokat vesztettek a volt tulajdonos szövetkezeti tagok, sokat vesztettek azok a beszállítók, akik nem kapták meg termékük árát.

Sokat vesztett a termelők olyannyira hiányzó összefogásának szelleme is. A délalföldi kertészeknek is létkérdés lenne, hogy a piaci megjelenésüket egy jól működő és az ellenőrzésük alatt lévő szövetkezet segítse, mint tette azt jó negyedszázada a szakszövetkezet. Ez a történet azonban valószínűleg sokaknak kedvét szegte.

Ezzel azonban még nincs vége a veszteségeknek. A következő hónapokban – nyilván már csak a választás után - valószínűleg azokat is eléri majd a csőd szele, akik eddig nyugodtan nézték a Tész kimúlását, mert megkapták a termékük árát. A Tész életének utolsó néhány évében ugyanis már nem maga vett fel hitelt, hanem úgy fizetett, hogy a beszállítók követelését eladta a Kvantum Banknak, azaz a Mórakert helyett a bank fizetett a termelőknek.

Nem is lenne ezzel semmi baj, ha a Mórakert utóbb kifizette volna a bankot, csakhogy nem fizette ki. Ilyen esetben pedig a Ptk szerint a banknak visszkereseti joga van, azaz, visszakövetelheti a pénzt a termelőktől, amit a szerződésekben „elfelejtettek” kizárni. A Mórakert felszámolása után a Kvantum Bank is a felszámolás sorsára jutott, így nevében már (az állami tulajdonban lévő) felszámoló jár el. Nem jelent megoldást az elévülés sem, mert annak kezdete nem a termékértékesítés időpontja, hanem az a nap, amikor kiderült, hogy a bank már senki mástól nem tudja visszaszerezni a pénzét. A felszámoló az elmúlt évben meg is kezdte a követelések behajtását, sok termelő kapott olyan levelet, amelyben azt kérte a felszámoló, hogy a termelő igazolja, teljesítette a Kvantum Bankkal kötött szerződésben vállalt kötelezettségét.

Ezt a levelet többnyire nem értették a termelők... Aztán átmenetileg csend lett, és minden érintett megnyugodott. Valószínűleg csak annyi történt, hogy valaki valahogyan leállította, pontosabban elodázta a választás utánra a behajtást. Ez a halasztás azonban csak időleges, a választás után a felszámolónak folytatnia kell a követelés behajtását azoktól a termelőktől, akik a faktorálás útján kapták meg a termékeik árát… A dologban kissé pikáns részletnek tekinthető, hogy Fazekas Sándor miniszter úr éppen tavaly kitüntette azt a Mórakert-vezetőt, akinek leginkább „köszönhető” ez a helyzet.

A polgármester úr pedig nyilván mossa kezeit…
 

Utoljára frissítve: 2014-03-21 14:21:31

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg a...
Bővebben >>