. Ma Margit napja van.
„Kimúlása” után is szedi áldozatait a Mórakert Tész
2014-03-21 14:20:25
„Kimúlása” után is szedi áldozatait a Mórakert Tész

„Kimúlása” után is szedi áldozatait a Mórakert Tész

Nógrádi Zoltán Fideszes országgyűlési képviselő, mórahalmi polgármester „teremtménye” néhány évvel ezelőtt dicstelenül kimúlt, áldozatait azonban tovább szedi. Sokat vesztettek a volt tulajdonos szövetkezeti tagok, sokat vesztettek azok a beszállítók, akik nem kapták meg termékük árát.

Sokat vesztett a termelők olyannyira hiányzó összefogásának szelleme is. A délalföldi kertészeknek is létkérdés lenne, hogy a piaci megjelenésüket egy jól működő és az ellenőrzésük alatt lévő szövetkezet segítse, mint tette azt jó negyedszázada a szakszövetkezet. Ez a történet azonban valószínűleg sokaknak kedvét szegte.

Ezzel azonban még nincs vége a veszteségeknek. A következő hónapokban – nyilván már csak a választás után - valószínűleg azokat is eléri majd a csőd szele, akik eddig nyugodtan nézték a Tész kimúlását, mert megkapták a termékük árát. A Tész életének utolsó néhány évében ugyanis már nem maga vett fel hitelt, hanem úgy fizetett, hogy a beszállítók követelését eladta a Kvantum Banknak, azaz a Mórakert helyett a bank fizetett a termelőknek.

Nem is lenne ezzel semmi baj, ha a Mórakert utóbb kifizette volna a bankot, csakhogy nem fizette ki. Ilyen esetben pedig a Ptk szerint a banknak visszkereseti joga van, azaz, visszakövetelheti a pénzt a termelőktől, amit a szerződésekben „elfelejtettek” kizárni. A Mórakert felszámolása után a Kvantum Bank is a felszámolás sorsára jutott, így nevében már (az állami tulajdonban lévő) felszámoló jár el. Nem jelent megoldást az elévülés sem, mert annak kezdete nem a termékértékesítés időpontja, hanem az a nap, amikor kiderült, hogy a bank már senki mástól nem tudja visszaszerezni a pénzét. A felszámoló az elmúlt évben meg is kezdte a követelések behajtását, sok termelő kapott olyan levelet, amelyben azt kérte a felszámoló, hogy a termelő igazolja, teljesítette a Kvantum Bankkal kötött szerződésben vállalt kötelezettségét.

Ezt a levelet többnyire nem értették a termelők... Aztán átmenetileg csend lett, és minden érintett megnyugodott. Valószínűleg csak annyi történt, hogy valaki valahogyan leállította, pontosabban elodázta a választás utánra a behajtást. Ez a halasztás azonban csak időleges, a választás után a felszámolónak folytatnia kell a követelés behajtását azoktól a termelőktől, akik a faktorálás útján kapták meg a termékeik árát… A dologban kissé pikáns részletnek tekinthető, hogy Fazekas Sándor miniszter úr éppen tavaly kitüntette azt a Mórakert-vezetőt, akinek leginkább „köszönhető” ez a helyzet.

A polgármester úr pedig nyilván mossa kezeit…
 

Utoljára frissítve: 2014-03-21 14:21:31

További híreink
Az adriai szexbotrány után rehabilitálták Borkai Zsoltot
Borkai Zsoltot választották meg a Győri Atlétika Club (GYAC) elnökének. „Kis lépés Borkai Zsoltnak, nagy lépés a győrieknek” – kommentálta a hírt a szexbotrányba belebuko...
2023-06-02 13:53:23, Hírek, Fókuszban Bővebben
„Mintakalauz” pótdíjazta meg a vonaton utazó álláskereső hölgyet
Az érintettek közül sokan nem tudják, hogy a főváros anyagi támogatásával kiadott Havibérlet álláskeresőknek elnevezésű okmány nem érvényes Budapest területén a MÁV Zrt é...
2023-06-02 13:53:20, Hírek, Fókuszban Bővebben
Kegyelmet kapott Budaházy Novák Katalintól – a Mi Hazánk majálisán ünnepelte
A köztársasági elnök szerint a pápalátogatás különleges alkalom, ezért adott kegyelmet a Hunnia-per elítéltjeinek.
2023-05-02 17:57:46, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Május 18-án, a budapesti Szent István parkban lesz Vágó István nyilvános búcsúztatója – közölte a Demokratikus...
Bővebben >>