. Ma Gedeon napja van.
Három hét múlva dönthetünk 21 képviselői helyről
2019-05-07 08:36:25
Három hét múlva dönthetünk 21 képviselői helyről

Három hét múlva dönthetünk 21 képviselői helyről

A választás egyfordulós, a választópolgárok kilenc pártlista egyikére szavazhatnak. A szavazólapon sorrendben a következő pártok és pártszövetségek listái szerepelnek majd: MSZP-Párbeszéd, Magyar Kétfarkú Kutya Párt, Jobbik Magyarországért Mozgalom, Fidesz-KDNP, Momentum Mozgalom, Demokratikus Koalíció, Mi Hazánk Mozgalom, Magyar Munkáspárt, Lehet Más a Politika. A Nemzeti Választási Bizottság a héten jóváhagyta a szavazólapok mintáit.

Az EP magyar tagjainak választását március 1-jén írta ki Áder János köztársasági elnök.

A május 26-i szavazáson a választópolgárok 10 277 hazai szavazókörben, 132 külképviseleten személyesen szavazhatnak, a több mint 85 ezer regisztrált választópolgár pedig levélben adhatja le szavazatát. 

Az EP-választás arányos választási rendszerben, listás szavazással történik. A választáson Magyarország területe egy választókerületet alkot, a mandátumokat az úgynevezett legnagyobb maradék elve szerint osztják ki.

A listaállításhoz legalább 20 ezer választópolgár aláírással hitelesített ajánlása volt szükséges. Mandátumot az a párt kaphat, amelyik a voksoláson több szavazatot kap, mint az összes listára leadott összes érvényes szavazat öt százaléka.

A listáról a jelöltek a párt által eredetileg bejelentett sorrendben jutnak mandátumhoz.

Az EP magyar tagjainak választásán választójoga van mintegy 7,9 millió, Magyarország területén lakóhellyel rendelkező nagykorú magyar állampolgárnak, közülük vasárnap reggelig 20 361-en jelezték, hogy a szavazás napján a lakóhelyüktől eltérő, más magyarországi településen kívánnak szavazni. Az átjelentkezési kérelmeket május 22-én 16 óráig lehet benyújtani, öt évvel ezelőtt 69 200-an jelezték, hogy nem a lakóhelyükön szavaznának.

A magyarországi lakóhellyel rendelkező, de a szavazás napján nem Magyarországon tartózkodó magyar állampolgárok 93 ország 132 magyar külképviseletén adhatják le majd voksukat a magyarországi szavazás napján (A Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatása szerint Szudánban és Líbiában nem biztosíthatóak a külképviseleti szavazás feltételei). Az időeltolódás miatt az amerikai kontinensen a magyarországi szavazást megelőző napon, május 25-én, szombaton lesz a voksolás. Három héttel a szavazás előtt 10 375-en jelezték, hogy valamelyik külképviseleten voksolnának. Öt évvel ezelőtt a külképviseleti névjegyzékben 7572-en szerepeltek, közülük 6253-an el is mentek szavazni. A külképviseleti névjegyzékbe vételt május 17-én 16 óráig lehet kérni a lakóhely szerinti település jegyzőjétől vagy online a www.valasztas.hu-n.

Választójoga van az EP-választáson az EU más tagállamának magyarországi tartózkodási hellyel rendelkező választópolgárának (amennyiben magyar listára kíván szavazni). A Nemzeti Választási Iroda (NVI) 113 ezer európai uniós állampolgárt tájékoztatott arról, hogy választójogukat Magyarországon is gyakorolhatják az EP-választáson, közülük már 3 096-an jelezték, hogy a magyar listákra voksolnának. Öt évvel ezelőtt 1622-en szerepeltek a névjegyzékben a szavazás napján.

Emellett - választási regisztrációt követően - szavazhatnak azok a nagykorú magyar állampolgárok is, akiknek sem Magyarországon, sem az EU más tagállamában nincs lakcímük. Regisztrálni május 2-án 16 óráig lehetett, a Nemzeti Választási Iroda nyilvántartása szerint 85 502 levélben szavazó szerepel a névjegyzékben. A hét közepén még 117 ezer levélben szavazó szerepelt az NVI nyilvántartásában, de mostanra törölték belőle azokat a Nagy-Britanniában élő magyar állampolgárokat, akik a Brexit elmaradása miatt nem szavazhatnak levélben.

A Nemzeti Választási Iroda pénteken közölte, hogy levelet küld azoknak a Nagy-Britanniában élő, magyar lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgároknak, akik az európai parlamenti választás előtt kérték felvételüket a levélben szavazók névjegyzékébe. Ők eddig levélben szavazhattak volna a magyarországi pártlistákra, mivel a Brexit esetén EU-n kívüli lakóhellyel rendelkeztek volna.

Tekintettel azonban arra, hogy április 30-ig az Egyesült Királyság nem lépett ki az Európai Unióból, az Európai Parlament tagjainak megválasztásakor még uniós tagállam lesz, ezért a Nagy-Britanniában élő, magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok nem szavazhatnak levélben. A Brexit csúszása miatt ők a brit listákra szavazhatnak. Ehhez azonban a brit jogszabályoknak megfelelően május 7-éig fel kell vetetniük magukat az ottani választói névjegyzékbe.

 

Utoljára frissítve: 2019-05-07 19:47:59

További híreink
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben
Novák Katalin utódját máris hazugságon kapták
Az államelnök apja csak egy szimpla náci szimpatizáns, szélsőjobboldali és antiszemita vidéki ügyvéd volt, nem a kommunista terror ártatlan áldozata – fogalmazott a Hvg36...
2024-03-02 16:17:20, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az államelnök apja csak egy szimpla náci szimpatizáns, szélsőjobboldali és antiszemita vidéki ügyvéd volt, nem...
Bővebben >>