. Ma Auguszta napja van.
Folytatódik a szegedi science park kialakítása
2019-07-21 22:15:04
Folytatódik a szegedi science park kialakítása

Folytatódik a szegedi science park kialakítása

Palkovics László Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszterrel a lézeres kutatóközpontban tett látogatását követően újságíróknak elmondta: a tudományos és innovációs park kialakításának első lépése már megtörtént, lőszermentesítették az egykori szovjet laktanya területét.

A következő lépés a befektetők Szegedre vonzása, ehhez a minisztérium és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. támogatást nyújt - jelezte a politikus.

A science parkban a Szegedi Tudományegyetem több ingatlanberuházást is megvalósít, a többi közt egy inkubációs központot alakít ki. Az építkezésekre azért van szükség, mert az egyetem helyszűkével küzd, miközben egy sor olyan projektet sikerült Szegedre hozni az elmúlt időszakban, amelyeknek speciális helyigényük van - mondta Palkovics László.

A miniszter ezek között említette a járműipari kutatásokat, illetve egy a nukleáris hulladékok könnyebb kezelését szolgáló eljárás kidolgozását, amely az SZTE és az ELI-ALPS közös projektje.

A kormány ezt a programot 3,6 milliárd forinttal támogatja, a kutatások elindultak, várhatóan novemberben rendezik meg azt a konferenciát, amelyen az első mérési eredményekről beszámolhatnak - tudatta a politikus.

Palkovics László hangsúlyozta, a science park kialakításával nemcsak a kormánynak és az egyetemnek vannak tennivalói, hanem az önkormányzatnak is. A külső infrastruktúra, a közúti csatlakozás, a terület víz- és gázellátásának kiépítését fel kellene gyorsítani.

    A miniszter kitért arra, a szegedi lézeres kutatóközpont 2020 végére lesz teljesen működőképes, akkortól tudja kiszolgálni a világ minden részéről érkező tudósok kutatási igényeit. Az intézet működéséhez szükséges forrásokat a kormány biztosítja, de ennek a feladatnak az ellátására már elkezdődött egy konzorcium létrehozása.

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Magyar Péter bejelentése csalódás. Remény helyett további reménytelenséget, válaszok helyett további kérdéseke...
Bővebben >>