. Ma Auguszta napja van.
Elkezdődött a tápéi Bálint Sándor iskola felújítása
2019-09-11 20:07:39
Elkezdődött a tápéi Bálint Sándor iskola felújítása

Elkezdődött a tápéi Bálint Sándor iskola felújítása

Az iskola 1958-ban kezdte meg működését, 2004-ben egy új épületrésszel – benne tantermekkel és ebédlővel – bővült az intézmény. Jelenleg 232 gyermek jár ide.

A mai munkaterület átadón Botka László polgármester elmondta, hiába államosította az oktatási intézményeket a kormány, az önkormányzat úgy döntött, sajátjaként tekint az intézményekre, mivel ott szegedi gyerekeket tanítanak szegedi pedagógusok. Éppen ezért indította el a város az átfogó iskola felújítási programját, amely keretében 1,8 milliárd forint értékben megújult a Bonifert Domonkos Általános Iskola,a Tabán Általános Iskola, a Tarjáni Kéttannyelvű Általános Iskola és a Weöres Sándor Általános Iskola. A Bálint Sándor Tagiskola mellett az újszegedi Vörösmarty Általános Iskola is megújul hamarosan. A felújítások anyagi feltételeit uniós források és az önkormányzat saját költségvetése biztosította.

A Bálint Sándor Tagiskola felújításának költsége 330 millió forint, amelyből 20 millió forint az önkormányzat által biztosított önerő.

Botka László elmondta, a felújítás során szigetelik az épület homlokzatát és padlásterét, korszerű nyílászárókra cserélik a régieket, korszerűsítik az épületgépészeti berendezéseket, részben felújítják az elektromos hálózatot és akadálymentesítik az épületet. A projekt keretein belül az intézmény új villámvédelmet kap és elvégeznek egy tisztasági festést is. A polgármester kiemelte, a Zöld Város program keretében az iskola tetejére 68 napelemet szerelnek fel, amelyek éves energia termelése 20 000 kWh lesz.

Botka László a munkálatok idejére türelmet kért a tanároktól, a gyerekektől és a szülőktől, de mint mondta „néhány hónap múlva sokkal szebb, kényelmesebb, biztonságosabb és korszerűbb körülmények között folytatódhat az oktató-nevelő munka az intézményben”

Winkler Andrea, a tagiskola vezetője elmondta a felújítás alatt a 119 alsó tagozatos gyerek az iskolában marad, a 113 felső tagozatos pedig a Haller Ödön Művelődési Házban fog tanulni. „Ez egy szakmai döntés volt, mivel így nem kell sem a tanulóknak és sem a tanároknak ingázniuk. Ahhoz pedig ragaszkodtam, hogy a munkálatok miatt egyetlen óra sem maradhat el. Szerencsére a művelődési házban is meg tudtuk teremteni az oktatás feltételeit.” – tette hozzá.

Winkler Andrea kiemelte, Szegeden egyedül a Bálint Sándor Tagiskolában folyik Freinet módszeren alapuló oktatás. Azaz nincs klasszikus délelőtt tanítás, délután napközi felosztás, hanem úgynevezett egész napos nevelés-oktatás zajlik az intézményben. Ezért az egész városból hozzák ide a szülők a gyerekeiket. „A felújítás után végre egy méltó, 21. századi környezetben zajlik majd a munka, amelyet régóta vártunk már” – mondta az iskola vezetője.

A munkát közbeszerzési eljáráson az Építészmester Zrt. nyerte el. A kivitelező már elkezdte a munkát. Első lépés az épület alászigetelése lesz, ehhez leverték a lábazatot, illetve felbontották a járdát, hogy hozzáférjenek az alaphoz. Gilicze Ferenc, a cég műszaki igazgatója elmondta, a jövő héten már a tornaterem külső szigetelését is elkezdik. Az igazgató kiemelte, az külön kihívás lesz, hogy iskolaidőben kell a munkát elvégezniük, de jó szervezéssel minden megoldható.

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A volt főpolgármester szerint Vitézy Dávid semmihez sem ért a közlekedésen kívül, Szentkirályi Alexandra – ak...
Bővebben >>