. Ma György napja van.
Egy szegedi testőr Afrikában
2015-08-03 17:43:44
Egy szegedi testőr Afrikában

Egy szegedi testőr Afrikában

Pipicz Zsolttal egy szegedi kávézó teraszára egyeztettünk időpontot a riport helyszíneként. Jó testőrhöz híven a megbeszélt időpont előtt egy perccel érkezett, azonban látva felkötött karját azonnal kérdésként merült fel, hogy:

 

Mi történt Önnel?


A testőr mosolyogva mondta: Tudomásul kell venni, hogy az ember már nem fiatal, így egy nem kellőképpen előkészített edzés során szakadt el a vállizmom, és így sajnos egy soron következő munkát le is kellet mondanom.

A kávé és üdítő megrendelése után már bombáztuk is a kérdéseket a mesteroktató felé.

 

Hogyan került a szakmába, egyenes út vezetett a sikereihez?


Mint sok más embernek, nekem sem volt könnyű utam. Igen sok személyi és tárgyi akadály gördült elém az évek során, de az elszántságom - miszerint a szakmában akarok élni – segített a nehézségek leküzdésében.

1993-ban kezdtem a karrieremet a biztonsági szférában. Ekkor az egyik legnagyobb biztonsági cégnél, a SECAB-nál kaptam munkalehetőséget vagyonőrként. Itt kezdtem megismerni a szakma különböző területeit. A folyamatos képzéseknek köszönhetően elláthattam fegyveres őri, értékszállítói és diszpécseri feladatokat is. Ezt követően 1995-től elkezdtem foglalkozni a személyvédelemmel is, de 1,5 év küzdelem után visszakanyarodtam a vagyonvédelem területére.

Pályafutásomban ’98 volt a kiugrópont, mikor megnyitott Szegeden egy multi, ahol felkértek, hogy legyek a biztonsági személyzet csoportvezetője. A megfelelő munkavégzésemnek és hozzáállásomnak köszönhetően kis idő elteltével felajánlották részemre a területi vezető pozíciót is, amely már egy komolyabb előrelépés volt a szakmán belül.  Időközben elvégeztem azt a 300 órás tanfolyamot is, melyet ma már nem igen követelnek meg a biztonsági emberektől és természetesen sokat nyomott a latban a korábbi munkahelyemen kapott magas szintű képzés is.

 

Innen kezdve egyenes út vezettet a Mester Teacher szint eléréséhez?


Á, dehogy! Mivel akkor még jóval fiatalabb voltam, én is, mint sokan mások a kihívásokat és a magasabb fizetést kerestem. Ezért 2000-ben feladva itthoni életemet az akkori párommal kimentem Amerikába, majd ott az eredeti szakmámban vállaltam munkát. Egyedi kovácsolt kerítéseket készítettünk elit megrendelőknek. Egyik alkalommal beszélgetésbe kezdtem az egyik megrendelővel. A beszélgetés során szó esett arról is, hogy idehaza én mivel foglalkoztam. Ez a beszélgetés olyan jól sikerült, hogy a megrendelő fel is kért, hogy legyek a személyi testőre. Ekkor a „kerítésépítéssel” felhagytam és az új szakmámban testőrként éltem mindennapjaimat az USA-ban.

Sajnos 2002-ben családi okok miatt haza kellet költöznünk. Itthon eseti munkákat vállaltam. Pont ekkor szerveződött egy szakmai továbbképzés a Nemzetközi Testőr Szövetségnél a szakmában dolgozók részére Sec-tember néven. Azóta minden évben részt veszek ezen a továbbképzésen. Nyolc évig mint hallgató látogattam az előadásokat. Öt éve lettem oktató és három éve mester oktatója vagyok az IBSSA-nak, emellet a PSA Academy instruktora is vagyok. Ezeknek a képzéseknek is köszönhetem a privát szférán belüli karrieremet is.

Jelenleg a Nemzetközi Testőr Szövetség oktatási bizottságának vagyok a vezetője. Én tartom az ún. „Sec-tember”  1 hetes bentlakásos szakmai továbbképzéseket. Ez kimondottan a szakmában dolgozó vezetőknek szól, de emellet meghívásokra alapképzéseket is tartok.

 

Vagyonvédelem vagy személyvédelem? Melyik áll közelebb Önhöz, melyik a fő profilja?


Magyarországon nem megy külön, így most én is többek között egy vagyonvédelmi cégnek vagyok a biztonsági igazgatója. Míg külföldön a diszkók előtt álló doorman-eket is külön képzik, addig itthon gyakorlatilag a legtöbb képzés a vagyonvédelemre épül. Annak érdekében, hogy a szakmán belül több ismeretet tudhassak magaménak kisdoktori címet és Phd-t szereztem személyvédelemből az izraeli székhelyű International Budo Akadémián, ezen kívül más szervezeteknél is elvégeztem egy – egy testőr tanfolyamot.

 

A politikában is dolgozott?


Voltak megbízásaim az elmúlt pár évben a politikai oldalról is, valószínűleg azért, mert én nem politizálok, csak végzem a rám bízott feladatokat. Volt korábban 2 évig állami szintű megbízásom is, amikor egy akkor nem igazán népszerű személyt kellet védenem. Ez komoly kihívás volt számomra, rengeteg időt és energiát kellet erre munkára fordítanom, de erről nem szeretnék többet beszélni.

 

Mi az, amit tudnunk kell a Nemzetközi Testőr Szövetségről, miért volt a szövetség fontos mérföldkő az Ön életében?


A szövetség egy 120 országban jelenlévő szervezet, amely megpróbálja összefogni és irányítani a szakmai munkát. Az általunk szervezett oktatásokon 40-45 fő vesz részt, legutóbb 15 ország képviseltette magát. Mi általában vezetőknek tartunk kurzusokat, így külföldi vagyonvédelmi cégek vagy éppen állami alkalmazottak is igénybe veszik a szövetség által biztosított továbbképzéseket. Hogy egy példával érzékeltessem a kurzus színvonalát, éveken keresztül mi tartottunk szakmai képzéseket t a lett védelmi minisztérium első számú testőrcsapatának.

 

Sok oktató van a szakmában, de kevés olyan, aki tényleges munkát is végez mellette. Nekem szerencsém volt, hogy munka mellet tudtam „belenőni” az oktatásba és így sokkal hitelesebben, életszerűbben tudom átadni az évek során megszerzett tudást. Az az egyhetes program, amit már 3 éve én állítok össze, nem csak Európában, de a világon is az elsők között szerepel. A továbbképzésekbe igyekszünk bevonni az egyes szakterületek neves szakembereit is. Mi nem egyszerű „Testőröket” képezünk, hanem Személyvédelmi szakembereket, akik komplex rendszerekben tudnak gondolkodni és a végrehajtás során tudják is használni, alkalmazni a tanultakat.

 

A tudás, vagy az erőnlét fontosabb egy testőr számára? Fontos-e, hogy valamilyen küzdősportban jártas legyen a testőr?


Nem feltétlenül szükséges a magas szintű szakmai küzdősporti tudás.

Én azt mondom mesteroktatóként, hogy akit meg akarnak ölni, azt meg is fogják. 100%-os védelem nincs, csak a veszélyeztetettségi szintet próbáljuk meg minimalizálni. Mi annyit tehetünk, hogy megnehezítjük a támadó helyzetét, olyan szituációkba kényszerítjük, hogy vagy azt mondja, hogy túl bonyolult az akció kivitelezése, vagy azt, hogy annyira jó a védettség, hogy le kell tennie róla.

„Alázat és Tisztelet” kell a munka és a megbízó felé.

 Ahol mi dolgozunk, ott a kopasz, kigyúrt embereknek nem sok az esélyük. A megbízóink kerülik a feltűnést, így én utoljára papíron pl. személyi asszisztensként dolgoztam az ügyfelemnek.

Hogy példával igazoljam az imént elmondottakat, megosztanék két esetet, ami megmutatja, hogy a puszta fizikai erőnlét nem elegendő a testőri feladatok ellátására.  Képzésünk során egy harcművész hallgató mutatta be tudását edzőtermünkben. A bemutatót követően egy imitált támadás során kellet megvédeni a rábízott személyt. A megbízó kérése nem feltűnő ruhában, farmerban és pólóban kellet ellátni a feladatot. Emberünk számára a probléma ott kezdődött, hogy a korábban bemutatott fogásokat a szűk farmerban már nem tudta alkalmazni.

Volt olyan csapat, aki 2 nap után hazament. A gyakorlat ekkor az volt, hogy várniuk kell a megbízót a kocsiban. Nem lehetett tudni, hogy mikor jön, csak várni kellet. Mikor már vagy egy órája kint voltak a tűző napon lévő járműben, az egyik testőr jelezte, hogy rosszul van. Nem készültek fel a munkára, nem vittek magukkal vizet, kis kekszet, csokit, nem volt táplálékbevitel és folyadékbevitel, így a test elkezdett tiltakozni. Itt mutatkozik meg pl., hogy nem csak a fizikális adottságok adják meg azt, hogy valaki mitől jó, sokkal fontosabb, hogy fejben legyen összerakva a feladat.

 

És végül hogyan került Egyiptomba?


Több szállodában fordulunk meg a védett személyek őrzése során. Ilyenkor mindig nagy feladatot jelent csapatunk számára az, hogy a szálloda alkalmazottjaival olyan kapcsolatba kerüljünk, amely lehetővé teszi a legmagasabb szintű szolgáltatás nyújtását. A szálloda alkalmazottjait én nem utasíthatom, ők viszont sokszor nem tudják, hogy hogyan viszonyuljanak egy-egy szituációhoz. Sok esetben pedig szükséges, hogy a szálloda biztonsági embereivel jól együtt tudjunk működni, hiszen tőlük kaphatunk csak meg olyan információkat, amelyek alapján meg tudjuk határozni pl. a menekülési útvonalat – „vagy a megfelelő napi ellátásunk is rajtuk múlhat, ami azért annyira nem elhanyagolható”  –folytatja nevetve.   

 

Egyik ilyen általunk őrzött szálloda biztonsági főnöke felkért, hogy állítsak össze egy anyagot, amely eligazítást nyújt alkalmazottjai részére annak érdekében, hogy mindketten biztonságosan tudjuk ellátni a feladatunkat. Az általam elkészített anyagot a későbbiekben le is oktatta, mely igen sikeres lett.

 

Egy későbbi munkám során bemutattak egy nemzetközi szállodalánc biztonsági főnökének, aki a korábbi munkáimat ismerve felkért arra, hogy az ő embereinek is tartsak oktatást.  Az oktatás helyszíne Egyiptom volt.

 

 

A megállapodásban az is szerepelt, hogy ezen alkalommal én is betekintést kaphatok az ő munkájukba. Egyiptomban 4 napot töltöttem.  A látogatás során a „Szállodák biztonsága – Biztonságos szállodák” témában folytak az előadások, amelyhez kapcsolódóan 2 órás időben kaptam lehetőséget, hogy a szállodai személyvédelem témakörben előadást tartsak. Érdekes volt ez mind úgy, hogy közben terror támadások voltak az ország egyes területein.

 

 A 4 nap alatt sikerült betekintést nyernem a szállodai komplexum vagyonőrzési tevékenységét ellátók munkájába, valamint lehetőség adódott a szolgálat ellátásában is részt venni. Az idegenforgalom az ország egyik fő bevételi forrása, ezért különösen nagy figyelmet fordítanak a turisták és a szállodák védelmére az ottani szakemberek. Az üdülők területére belépni csak megfelelő okmányokkal lehet, ezek meglétét áteresztő pontokon ellenőrzik, ahol teljes felszerelésben teljesítenek szolgálatot az oda vezényelt rendőrök. A felszerelés egész napos viselése, amely lövedékálló mellényből - egyesek rohamsisakot is viseltek - valamint gépkarabély és természetesen maroklőfegyverből áll, komoly megterhelést jelent az átlagos 30-37 fokos melegben, amely a nyári hónapokban elérheti akár a 45-50 fokos hőséget is. A repülőterek is kiemelten védett minősítésben vannak, ezért itt is nagyon komoly ellenőrzésen kell átesni az utazóknak.

 

Az egyiptomi történet kapcsán több meghívásom is van afrikai vagyonvédelmi cégekhez, ahol nincs még megfelelő képzése az ottani vagyonőröknek. Sok helyen minden képzettség nélkül látnak el vagyonvédelmi feladatokat a cégek alkalmazottjai. Találkoztam olyan esettel, hogy csupán azért esett egy bizonyos személyre a választás, mint vagyonőr, mert fegyvere volt. Képzettség semmi.

A külföldi oktatások kapcsán feltétlenül fontos a helyi jogszabályok ismerete, így én minden utam előtt törekszem megismerni az ottani rendeleteket, de sajnos még az EU-ban sincs teljes jogharmonizáció a szakmában.

 

Mit tart a legnagyobb szakmai sikerének?


Szegediként egyszer Szegedre hozhattam a NATO főtitkár helyettesét és az itt tartózkodása alatt két napig én vigyáztam rá, amit ő úgy köszönt meg, hogy meghívott a NATO bázisra személyes meghívóval a délszláv háború idején.

Továbbá  több megbízást kaptam diplomáciai testületektől valamint a Zwack családtól is.

 

Mit üzen azoknak, akik ezt a hivatást kívánják választani?


Nagyon sok tanulásra kell számítani a kiemelkedő kompromisszum és improvizációs képesség mellett megfelelő elszántsággal kell, hogy rendelkezzen az, aki erre a pályára adja a fejét.

Nekem két házasságom ment rá erre a munkára.

A megbízásokra gyorsan kell reagálni, így nekem is van egy bőröndöm, amibe 4 napra be van csomagolva arra az esetre, ha menni kell. 

Utoljára frissítve: 2015-08-03 17:57:38

További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar P...
Bővebben >>