. Ma Luca napja van.
Botka László: Szeged legnagyobb kincse a szabadsága, amit féltve őrzünk
2019-08-21 10:05:47
Botka László: Szeged legnagyobb kincse a szabadsága, amit féltve őrzünk

Botka László: Szeged legnagyobb kincse a szabadsága, amit féltve őrzünk

Szeged polgármestere kiemelte, ő volt az a királyunk, aki ezer évvel ezelőtt hitet tett a nyugat mellett. Aki kijelölte a magyar nép helyét és útját Európában. Nélküle ma nem beszélhetnénk magyarságról.

– Mi Szegeden hűek vagyunk Szent István tanításához. Mi tudjuk, hogy nem attól lesz valaki jó magyar, ha Európa ellen hergeli a nemzetet és közben félelmet kelt az idegenekkel szemben. Nem attól lesz valaki nagy magyar, ha a hazaszeretet nevében megosztja a nemzetet és a városunkat is. Mi tudjuk, hogy az a jó magyar, aki szereti és védelmezi Szegedet és közös értékeinket. Mi tudjuk, hogy az a jó magyar, aki Szegedért dolgozik és nem ellene.

A városvezető beszélt arról is, az idén nemcsak augusztus 20-át ünnepeljük Szegeden. Most van a 300. évfordulója annak, hogy városunk visszanyerte szabadságát. Szeged legnagyobb kincse a szabadsága, amit azóta is féltve őrzünk. És idén ünnepeljük, hogy 140 éve, a nagyárvíz után, Európa hathatós segítségével újjászületett városunk.

– Nincs még egy olyan város az országban, amely szabadságával olyan jól élt volna, mint mi. Magyarországon mi nyertük el a legtöbb európai támogatást és ebből értékteremtő beruházásokat hajtottunk végre szerte a városban.

Szeged polgármestere elmondta, az elmúlt években megújultak bölcsődéink, óvodáink és iskoláink, rendbe tettük rendelőintézeteinket és új egészségházakat építettünk, hozzáláttunk kulturális intézményeink, művelődési házaink felújításához. Korszerűsítjük legnagyobb múzeumunkat, városunk legrégebbi moziját, belvárosunk régi, csodálatos épületeit.

A világon egyedülálló tudományos lézer kutatóközpontot hoztunk létre Szegeden, és köré XXI. századi ipari parkot építünk. A nemzetközi szinten is kiemelkedő egyetemünkre, a csúcstechnológiára  és a modern kutatásokra, a korszerű szolgáltatásokra építjük városunk jövőjét. És megerősítettük szociális védőhálónkat is. Támogatjuk a gyermeket vállaló szegedi családokat, a tehetséges és a rászoruló diákokat, a tanévkezdő általános iskolás gyermekeket. Az egész országban egyedülálló programmal segítjük otthonhoz jutni a rászoruló családokat és a fiatalokat. Extra támogatást nyújtunk az időseknek. Szolidárisak vagyunk az elesettekkel.

– Kiállunk az európai értékek és az európai szövetségi rendszer mellett. Hiszünk a sokszínű, toleráns és szolidáris, erős Európában. Ahogy Szent István tette, mi is tiszteljük a vendégeket. De akik azért érkeztek hozzánk, hogy rossz hírét keltsék Szegednek, azoktól meg fogjuk védeni városunkat. Nem fogjuk hagyni, hogy méltatlan módon elvitassák közösen elért sikereinket.

A XXI. században azonban nem csak közös értékeinket kell megvédeni, közösségünket fizikai veszély is fenyegeti – figyelmeztetett a polgármester. A klímaváltozás hatásai egyre nagyobb kihívást jelentenek Szeged számára is.

– Meg kell védenünk városunkat és az itt élő embereket a klímaváltozás káros hatásaitól. Éppen ezért tűztük ki célul, hogy fenntarthatóvá tesszük Szeged fejlődését! Az a célunk, hogy a miénk legyen a legzöldebb és legegészségesebb magyar város. Az elmúlt évtizedek legnagyobb parkosítási programját hajtottuk végre, napelemet tettük intézményeink tetejére, és szigeteltük az önkormányzati épületeket, hogy spóroljunk az energiával. A távfűtési rendszerünket környezetbarát geotermiára váltjuk, folyamatosan elektromosra cseréljük tömegközlekedésünket, ezzel tisztán tartjuk városunk levegőjét. Véderdőt ültetünk, hogy tisztább legyen a levegő. Az egész várost átfogó módon fejlesztjük a szelektív hulladékgyűjtést, odafigyelünk természeti értékeinkre. Minden szemetet újrahasznosítunk, amit csak lehet. Szeretnénk jó példával elöl járni. Be fogjuk bizonyítani, hogy a XXI. században a környezetünk óvása mellett is sikeresek és eredményesek lehetünk.

 – Államalapító királyunk ünnepén büszkék lehetünk rá, hogy városunk elmúlt évei a békés fejlődés jegyében teltek. Az a célunk, hogy ezt a folyamatos gyarapodást fenntarthatóvá tegyük.

Arra van szükség, hogy közösségünk legfőbb értékét, az összefogást megerősítsük. Hogy a városunk védelmében kötött szövetséget megújítsuk. Álljunk ki közösen Szegedért és a szegedi emberekért! Védjük meg gyönyörű magyar városunkat, és védjük meg Szent István örökségét! Álljunk ki együtt a szabad, európai, szolidáris és zöld Szegedért! Építsük tovább, együtt szeretett városunkat, Szegedet! – fejezte be ünnepi köszöntőjét Botka László polgármester.

Ezt követően Kondé Lajos, püspöki helynök megáldotta az új kenyeret. Az ünnepségen közreműködött a Fricsay Ferenc Városi Koncertfúvószenekar és a Pavane Táncegyüttes, valamint Gömöri Krisztián színművész, a Tápai Hagyományőrző Együttes és a Szeged Városi Kórusegyesület.

További híreink
Miért olyan népszerűek a TV reklámos játékok?
A kérdés természetesen költői, hiszen mind tudjuk, hogy a TV óriási hatást tud gyakorolni a gyerekek választására. Éppen ezért szülőként nagyon meg kell válogatnunk, hogy...
2019-11-21 16:32:16, Hírek, Fókuszban Bővebben
Koncerttel zárul a Szeged300 programsorozat szombaton
Két magyar zenei legenda, Karácsony János és Solti János, az LGT tagjai is fellépnek a Szeged300 programsorozat záró koncertjén. Az egész estés különleges zenei műsorban ...
2019-10-11 04:11:38, Hírek, Fókuszban Bővebben
Megújulhat az újszegedi sportcsarnok
Pályázatot írt ki a Magyar Kézilabda Szövetség tornacsarnokok és tornatermek felújítására, melyre a szegedi önkormányzat is beadja a jelentkezését. A tervek szerint az új...
2019-10-11 04:05:43, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
134 igen szavazattal elfogadta a kormánypárti többség az országgyűlésben a kormányzati igazgatásról szóló törv...
Bővebben >>