. Ma Márk napja van.
Borszőlő termesztők figyelem!
2015-07-28 08:55:31
Borszőlő termesztők figyelem!

Borszőlő termesztők figyelem!

Továbbra is él az a szabály, hogy a borszőlőültetvény használója köteles az ültetvényt rendeltetésének megfelelően művelni. Amennyiben az ültetvényét egy éven keresztül nem műveli, a hegybíró felszólítja az ültetvény rendeltetésszerű művelésére. A továbbra is élő szabályok szerint amennyiben a használó 60 napon belül nem gondoskodik a művelésről, akkor a hegybíró az ültetvényt használatra meghirdeti - írja az MTI.


A módosítás a felszólítás és a használatra történő meghirdetés közé betesz egy új szabályt: a hegybírónak ilyenkor kötelessége a növénytermesztési hatóságnál kezdeményezni az ültetvény növény-egészségügyi szemléjét.


Amennyiben a növénytermesztési hatóság azt állapítja meg, hogy az ültetvény kivágása növény-egészségügyi okok miatt indokolt, felszólítja az ültetvény használóját az ültetvény 45 napon belül történő kivágására. Amennyiben a növénytermesztési hatóság a szemléje során növény-egészségügyi kockázatot nem állapít meg, akkor - a művelés elmulasztása miatt - hektáronként 200 ezer forint bírságot szab ki.


Szintén augusztus első napjától hatályos a bortörvény következő kiegészítő szabálya: a hegyközségi tanács közgyűlési határozatban legfeljebb 5 évre eltilthatja az oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel,  vagy oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel rendelkező borászati terméket hamisító - vagy hamis termékjelölést alkalmazó - hegyközségi tagot az eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés használatától. 

 

 A tiltás ideje alatt az érintett hegyközségi tag részére kiadott származási bizonyítvány és forgalombahozatali engedély nem tartalmazhatja az adott oltalom alatt álló eredetmegjelölést vagy földrajzi jelzést. A tiltásról értesíteni kell a borászati hatóságot is.

További híreink
Mezőgazdasági gépek és veterán járművek az Emlékparkban
Mezőgazdasági gépgyűjteménnyel gyarapodott az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark. A gépgyűjtemény átadása július 6-án, szombaton kerül sor. Ezen a napon veteránjárm...
2019-07-03 20:05:10, Hírek, Jogi rovat Bővebben
Tiszaszigetnél és Röszkénél is megkezdődött az ideiglenes határzár előkészítése
Tiszaszigetnél és Röszkénél is megkezdődött az ideiglenes határzár építésének előkészítése - tájékoztatták a Csongrád megyei települések vezetői hétfőn az MTI-t.
2015-08-03 17:38:07, Hírek, Jogi rovat Bővebben
A forinthitelesekkel folytatódik a banki elszámolás
Legkésőbb szeptember végéig kell megkapniuk a forinthiteleseknek bankjuktól az elszámolásukat tartalmazó levelet, amelyből kiderül, mennyivel csökken a törlesztőrészletük...
2015-07-27 07:22:03, Hírek, Jogi rovat Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Néhány hónapja egy nyitott esőház készült el a Nagyszénás-hegy csúcsa alatt, pontosan ott, ahol egykor a Munká...
Bővebben >>