. Ma Ferenc napja van.
Az otthon készített maszkokkal is védekezhetünk a COVID-19 ellen?
2020-10-06 15:05:51
Az otthon készített maszkokkal is védekezhetünk a COVID-19 ellen?

Az otthon készített maszkokkal is védekezhetünk a COVID-19 ellen?

Min múlik egyáltalán, hogy egy egészségügyi maszk ténylegesen véd-e a koronavírus ellen?

 

Az egészségügyi maszkok viselésének az elsődleges és kizárólagos célja kiszűrni a levegőben szálló, egészen apró, szemmel láthatatlan részecskéket. Ezek a részecskék olyan kórokozók és vírusok is lehetnek, amelyeknek a hatására a fertőzés a légjáratainkba juthat. Pontosan azért célszerű tehát maszkot viselni, hogy ezt a nemkívánatos körülményt el tudjuk kerülni. Vagyis a maszkokkal szemben alapvető elvárásnak számít, hogy képesek legyenek kiszűrni ezeket a káros részecskéket.

 

Tehát mielőtt bármilyen típusú maszk beszerzésében és használatában gondolkodunk, a kulcskérdés mindig az, hogy ez a védelmi mechanizmus sikeresen megvalósulhat-e.


Milyen kérdőjelek merülnek fel a házilag készített maszkokkal kapcsolatban?

 

Az otthon, úgymond házilag készített maszkok esetében a legnagyobb kérdőjelet az okozza, hogy nem lesz kézzel fogható bizonyíték a maszk által biztosított védelem hatékonyságáról. Gyakorlatilag semmilyen standardizált vizsgálat nem támasztja azt alá, hogy a maszk ténylegesen véd a fertőzés ellen.

 

Ennek értelmében házilag készített maszkot viselve gyakorlatilag nem is lehetünk teljes mértékben nyugodtak. Elvégre nem lehet teljességgel kizárni azt a körülményt, hogy a nemkívánatos koronavírus-fertőzés valamilyen úton-módon mégis a szervezetünkbe jut.

Különösen akkor, ha a maszk kialakítása nem illeszkedik szorosan az arc felületéhez, különösen az orr és a száj környékén.


Honnét tudhatjuk, hogy melyik maszk milyen hatékony védelmet képes biztosítani?

 

Pontosan ennek a kérdésnek a megválaszolására találták ki, majd pedig vezették be a maszkokra vonatkozó, nemzetközileg is elismert szabványrendszert. Ennek a standard szempontrendszernek az alapján bármelyik maszkról hitelesen megmondható, hogy milyen mértékben véd a vírussal szemben ténylegesen.

 

A felállított kategóriák között főként az FFP2, valamint az FFP3 besorolással ellátott maszkok azok, amelyek 93% feletti hatékonysággal szűrik ki a levegőben terjedő káros részecskéket. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az egészség védelme szempontjából ennek milyen komoly jelentősége van.

 

A koronavírus-fertőzés sikeres elkerülését alapul véve tehát sokkal inkább megéri a megfelelő szabvánnyal ellátott maszkok beszerzésébe invesztálni, mintsem a házilag készített maszkokon keresztül adott esetben kockáztatni az egészségi állapotunkat.

További híreink
Csaknem megduplázódott a napi új fertőzöttek száma - meghalt Balázs Fecó zenész is
Csütörtökre 6360 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést (Covid–19), ezzel 192 047 főre nőtt Magyarországon a beazonosított fertőzöttek száma. Elh...
2020-11-27 20:27:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Hetvenen túl ismét összeveszett Szörényi, a Bródy
Szörényi Levente teljes mellszélességgel kiállt a kormány hivatalos irányvonala mellett, elítélte az SZFE hallgatóit „felbujtó” tanárokat és a mellettük kiálló Bródy Jáno...
2020-11-20 21:25:36, Hírek, Fókuszban Bővebben
Kell cicaház a macskáknak?
Meglepnéd a cicádat egy izgalmas és szórakoztató cicaházzal? Nem tudod, hogy milyennel lenne érdemes próbálkozni, ami azonnal elnyeri a tetszését? Maradj velünk és nézd m...
2020-10-20 19:39:00, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A kormányrendelet alapján a polgármestereknek a veszélyhelyzetben nincs szükségük a képviselő-testület felhata...
Bővebben >>