. Ma Emma napja van.
Az otthon készített maszkokkal is védekezhetünk a COVID-19 ellen?
2020-10-06 15:05:51
Az otthon készített maszkokkal is védekezhetünk a COVID-19 ellen?

Az otthon készített maszkokkal is védekezhetünk a COVID-19 ellen?

Min múlik egyáltalán, hogy egy egészségügyi maszk ténylegesen véd-e a koronavírus ellen?

 

Az egészségügyi maszkok viselésének az elsődleges és kizárólagos célja kiszűrni a levegőben szálló, egészen apró, szemmel láthatatlan részecskéket. Ezek a részecskék olyan kórokozók és vírusok is lehetnek, amelyeknek a hatására a fertőzés a légjáratainkba juthat. Pontosan azért célszerű tehát maszkot viselni, hogy ezt a nemkívánatos körülményt el tudjuk kerülni. Vagyis a maszkokkal szemben alapvető elvárásnak számít, hogy képesek legyenek kiszűrni ezeket a káros részecskéket.

 

Tehát mielőtt bármilyen típusú maszk beszerzésében és használatában gondolkodunk, a kulcskérdés mindig az, hogy ez a védelmi mechanizmus sikeresen megvalósulhat-e.


Milyen kérdőjelek merülnek fel a házilag készített maszkokkal kapcsolatban?

 

Az otthon, úgymond házilag készített maszkok esetében a legnagyobb kérdőjelet az okozza, hogy nem lesz kézzel fogható bizonyíték a maszk által biztosított védelem hatékonyságáról. Gyakorlatilag semmilyen standardizált vizsgálat nem támasztja azt alá, hogy a maszk ténylegesen véd a fertőzés ellen.

 

Ennek értelmében házilag készített maszkot viselve gyakorlatilag nem is lehetünk teljes mértékben nyugodtak. Elvégre nem lehet teljességgel kizárni azt a körülményt, hogy a nemkívánatos koronavírus-fertőzés valamilyen úton-módon mégis a szervezetünkbe jut.

Különösen akkor, ha a maszk kialakítása nem illeszkedik szorosan az arc felületéhez, különösen az orr és a száj környékén.


Honnét tudhatjuk, hogy melyik maszk milyen hatékony védelmet képes biztosítani?

 

Pontosan ennek a kérdésnek a megválaszolására találták ki, majd pedig vezették be a maszkokra vonatkozó, nemzetközileg is elismert szabványrendszert. Ennek a standard szempontrendszernek az alapján bármelyik maszkról hitelesen megmondható, hogy milyen mértékben véd a vírussal szemben ténylegesen.

 

A felállított kategóriák között főként az FFP2, valamint az FFP3 besorolással ellátott maszkok azok, amelyek 93% feletti hatékonysággal szűrik ki a levegőben terjedő káros részecskéket. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az egészség védelme szempontjából ennek milyen komoly jelentősége van.

 

A koronavírus-fertőzés sikeres elkerülését alapul véve tehát sokkal inkább megéri a megfelelő szabvánnyal ellátott maszkok beszerzésébe invesztálni, mintsem a házilag készített maszkokon keresztül adott esetben kockáztatni az egészségi állapotunkat.

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csap...
Bővebben >>