. Ma Emma napja van.
Az egyetem rektorhelyettese beleszállt a városvezetésbe
2019-01-15 19:27:23
Az egyetem rektorhelyettese beleszállt a városvezetésbe

Az egyetem rektorhelyettese beleszállt a városvezetésbe

Az önkormányzat értetlenül fogadta Zakar Péter mondatait. A rektorhelyettes azt állította, Szeged nem támogatja az intézményt és a fejlődését csak egy új városvezetés biztosíthatná.

Nagy Sándor alpolgármester azonban tényekkel cáfolta Zakar mondatait. Szerinte az ELI Szegedre hozása, az új klinikai központ megépítése és az egyetemnek 10 éven át folyósított pénzügyi támogatás évi 100 millió forint értékben, mind azt mutatja, hogy partneri a viszony az egyetem és a város között.

Az alpolgármester a Szeged Televíziónak nyilatkozva azt mondta, nem szerencsés, ha az egyetem egyik rektorhelyettese politikai komiszár szerepét vállalja magára.

Zakar a Délmagyarország cikke szerint azt is mondta, hogy nemzeti tartalommal kívánják megtölteni a Szegedi Tudományegyetem megújult épületeit. A rektorhelyettes szavainak nyilvánosságra kerülése után tiltakozáshullám indult el a hallgatók és az oktatók részéről is. Gingl Zoltán tanszékvezető egy közösségi oldalon azt írta: „Egyetemi polgárként, egyetemi tanárként, vezetőként is elhatárolódom ettől a zavaros és káros nyilatkozattól”

Szerinte az egyetemnek már a nevében benne van, egyetemes értékeket, univerzális értékeket képvisel, és a legfontosabb, hogy mindenki szabadon, befolyásoktól mentesen végezhesse a kutatási feladatait.

Zakar Péter nem volt hajlandó a Szeged Televíziónak nyilatkozni és tisztázni mondatait. Az egyetem vezetése pedig nem volt hajlandó nyilatkozni arról, hogy a rektorhelyettes nyilatkozata az intézmény hivatalos álláspontja-e. Az angol tanszék egyik docense Baráth Erzsébet több ponton sem ért egyet a rektorhelyettessel, és sajnálja, hogy az egyetem vezetése nem önt tiszta vizet a pohárba.

A rektorhelyettesi nyilatkozat a hallgatók körében is visszatetszést keltett. Egy vicces plakáton írtak nemzeties hangvételű kérvényt, amelyet a Rektori Hivatal ajtajára tűztek ki.

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar P...
Bővebben >>