. Ma Auguszta napja van.
A világ minden részéről érkeztek nevezések az idei Zsigmond Vilmos Filmfesztiválra
2019-02-11 14:35:04
A világ minden részéről érkeztek nevezések az idei Zsigmond Vilmos Filmfesztiválra

A világ minden részéről érkeztek nevezések az idei Zsigmond Vilmos Filmfesztiválra

Idén három kategóriában hirdettek versenyt: nagyjátékfilmmel, kísérleti filmmel és kisjátékfilmmel lehetett nevezni. A meghirdetett határidőig több mint háromszáz nevezés érkezett, a művek zöme európai alkotás, de a világ minden tájáról küldtek filmeket. Bővebb anyag érkezett Portugáliából, Belgiumból, Kínából és Németországból, de képviselteti magát Olaszország, Vietnam, Chile és Norvégia is.

Az elmúlt évekhez képest jelentősen megugrott a nagyjátékfilmek száma, az 59 pályaműből 43 külföldi, 16 pedig hazai gyártású, melyek között több fesztiválnyertes alkotás található. Mindez azt mutatja, hogy a szegedi operatőrfesztivál híre egyre inkább elterjed.

A beérkezett művekből előzsűri választja ki a versenybe kerülő legjobbakat. Monory Mész András, Ferenczi Gábor filmrendező és Lovasi Zoltán operatőr mellett fiatal filmesek is részt vesznek az előválogatásban, így a többszörösen díjazott Ostrom című film alkotói, Kovács István rendező és Dévényi Zoltán operatőr.

Az operatőri munkát a középpontba helyező fesztivált első alkalommal 2017-ben szervezték meg azzal a szándékkal, hogy a szegedi születésű operatőr emlékét, művészetét ébren tartsa, munkásságát, személyiségét minél szélesebb körben megismertesse, és ezt a tudást az újabb nemzedékeknek átadja. A filmes seregszemlét idén május 28. és június 1. között rendezik meg Szegeden.

Utoljára frissítve: 2019-02-11 14:36:33

További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Március 31-ig kell érvényesíteni a felsőoktatási diákigazolványokat; ahhoz, hogy az érintettek kedvezményesen ...
Bővebben >>